Barack Obama, senatonun onayının ardından USA FREEDOM Act yasa tasarısı için onayını kısa süre önce verdi. Bu sayede NSA’in topladığı sayısız telefon görüşmesi, mesajlaşma ve benzeri içerikler direkt olaraj büro tarafından saklanamayacak, bunun yerine hat kullanıcılarının hizmet sağlayıcıları 6 ay boyunca verileri koruyacak.
Obama’nın imzası ile birlikte ABD ve pek tabii dünya açısından güvenlik ve kişisel gizlilik başlığında bir devrim yaşanmış oldu. Bush’un anlayışını devam ettiren ancak aldığı tepkiler ile yolunu değiştiren Barack Obama’nın danışman ekibi de yenilenmenin gerektiğini söylemişti.
Times’a açıklamada bulunan Beyaz Saray ise kendilerinin şu an doğru olan tarafta saf tuttuklarını, ulusal güvenlik ile kişisel gizlilik arasında bir dengeyi kurduklarını belirtti. Bu gelişmelerden sonra ise önemli kitleler üç ayrı kampa ayrıldı.
Bunlardan ilki kişisel mahremiyeti savunan gruplar ile teknoloji endüstrisi oldu. İki yıllık sürecin ardından mutlu olduklarını belirten kesim büyük bit başarı yaşandığını söylüyor ve önemli bir de eklemede bulunuyor: yasa ABD vatandaşı olmayanları kapsamıyor! Apple, Twitter, Yahoo, Microsoft, ve Dropbox ise, hükümetin yine de ilgili reformu sağlayarak önemli bir ilerletişte olduğunu ekliyor.
İkinci cephede ise Kongre üyesi Cumhuriyetçiler ile Demokratlar bulunuyor. Üyelerin ortak söylemleri, yasa önergesinin kabulü ile önemli bir adım atıldığı ancak her şeyin yeterli olmadığı yönünde.
Son olarak üçüncü grup, bu atılımın yanlış olduğunu savunuyor, ekibin başını ise McConnell çekiyor. İsim, bu şekilde ABD vatandaşları ve devletin güvenlik altında olmayacağını söylüyor, Senatör Marco Rubio ise Obama’yı işaret ederek, yanlış bir tercih ve bir sonraki Başkan tarafından düzeltilmeli eklemesini yapıyor.