Site icon TechInside

Beyaz Saray ilaç patentleri için önlem alıyor

Beyaz Saray ilaç patentleri

Beyaz Saray, vergi mükelleflerinin paralarıyla geliştirilen yüksek fiyatlı ilaçların patentlerini tehdit ediyor. Biden yönetimi, ilaç şirketlerini bazı ilaçların fiyatlarının çok yüksek olması durumunda hükümetin patent korumasını iptal edebileceği ve rakiplerinin kendi versiyonlarını yapmalarına izin verebileceği konusunda uyararak onları uyarıyor.

Açıklanan bir plan uyarınca hükümet, vergi mükelleflerinin parasının yardımıyla geliştirilen yüksek fiyatlı ilaçlara yönelik patenti geçersiz kılmayı ve maliyeti düşürme umuduyla rakiplerin bunları üretmesine izin vermeyi değerlendirecek. YouTube’da yayınlanan 15 saniyelik bir videoda Başkan Joe Biden, bu hareketin fiyatları düşüreceğine söz verdi.

Beyaz Saray ilaç patentleri için düzenleme yapıyor

Biden: “Bugün, ihtiyacınız olan ilaca daha fazla ödemenize gerek kalmaması için fiyat şişirmelerine son verme yönünde çok önemli bir adım atıyoruz” dedi. Beyaz Saray yetkilileri potansiyel olarak hedef alınabilecek ilaçların adını vermiyor. 60 gün boyunca kamuoyunun yorumuna açık olacak teklife göre hükümet, bir ilacın yalnızca “dar bir tüketici kitlesine” sunulması durumunda patent almayı düşünecek. İlaç üreticilerinin planın yasalaşması halinde mahkemede itiraz edecekleri neredeyse kesin. Bu, ilaç fiyatlarıyla mücadele çabalarını gelecek yılın yeniden seçim kampanyasında ana tema haline getirmeye hazırlanan Beyaz Saray’ın son sağlık politikası adımı. Sağlık bakım maliyetlerini de göz önünde bulunduran yönetim, perşembe günü ülke genelindeki hastaneleri ve doktor muayenehanelerini satın alıp içini boşaltan ve ardından kâr amacıyla satan özel sermaye şirketlerine de bir uyarı gönderdi.

Biden, aylar boyunca Medicare’e kayıtlı olanlar için geçen yıl yasayı imzaladığı 35 dolarlık insülin sınırıyla ve ilk kez hükümet yetkilileri için Medicare tarafından ödenen bazı ilaç fiyatlarını müzakere etme planıyla övünerek geçirdi. Washington, uyuşturucu patentlerine karşı hiçbir zaman bu kadar agresif bir hamle yapmamıştı; bu adıma “yürüyüş hakları” adı verildi. Federal hükümet, ürünün araştırılmasına veya geliştirilmesine para yatırdıysa, federal kurumlar bunu yapabilir. İlaç şirketleri ilaç geliştirmek için uzun süredir hükümet araştırmalarına güveniyor; en son büyük atılım ise COVID-19 aşıları ve tedavileri oldu. ABD’li vergi mükellefleri bu çabaya milyarlarca dolar harcadı ve yakın zamana kadar cepten ödeme yapmadan virüse yönelik tedavilere ve önleyici tedbirlere erişebiliyorlardı .

Pittsburgh Üniversitesi’nden tıp profesörü Jing Luo, piyasadaki ilaçların yalnızca küçük bir kısmının vergi mükelleflerinin dolarlarına bu kadar bağlı olmasına rağmen, hükümetin patentlere “yürüyüş” tehdidinin birçok ilaç şirketini iki kez düşünmeye sevk edeceğini söyledi.

Exit mobile version