Tüm avantajları bir yana, Android daha önce hiçbir zaman iyi bir Okuma moduna sahip olmadı. iOS’ta Safari, bir makaleden biçimlendirmeyi, reklamları ve medyayı kaldıran “Okuyucu Görünümü”ne sahip. Ancak, yalnızca Safari‘nin uygulama içi tarayıcısını kullanmayı seçen uygulamalarda kullanılabiliyor. Şimdi Google, her ne kadar partiye geç kalmış olsa da, herhangi bir uygulamada her zaman erişilebilir bir şekilde kendi okuma modunu uyguladı.
Android’de okuma modu, Google’ın erişilebilirlik özelliklerinin bir parçası. Bu nedenle biraz kurulum gerektiriyor, ancak Android 9 veya üstü çalıştıran herkes bunu yapabilir.

Nasıl kullanılıyor?
Önce Google’ın Okuma modu uygulamasını yükleyerek başlamanız gerekecek. Uygulama az gören, kör olan veya disleksisi olan kullanıcılar için tasarlandı, ancak herkes tarafından kullanılabiliyor. Tetiklendiğinde, geçerli sayfayı mevcut uygulamanın üstünde yeni bir okuma görünümünde açıyor. Burada, oynatma özelliği makaleyi size yüksek sesle okuyacağından, makaleyi dikkat dağıtıcı olmadan okuyabilir veya hiç okumayabilirsiniz. Yazı tipi boyutundan, renginden ses ve anlatım hızına kadar her şey özelleştirilebiliyor.
Uygulama yüklendikten sonra, bir kez açın ve kurulum ekranından geçin. Erişilebilirlik ayarlarına yönlendirileceksiniz. Okuma modu kısayol özelliğini etkinleştirin ve erişilebilirlik özelliğinin ekranınızı kontrol etmesine izin verin.
Varsayılan olarak, bu, ekranın sağ alt köşesinde kalan bir kayan sanal erişilebilirlik düğmesini etkinleştirir. Modu anında tetiklemek için ona dokunun. Ancak kayan bir düğme istemiyorsanız, Daha fazla seçenek bölümünün altındaki Kısayol ayarlarında iki parmak yukarı kaydırma hareketine de geçebilirsiniz. Fiziksel düğmeye basmayı tercih ederseniz, kurulum sırasında Ses Düğmelerini Tut seçeneğine de geçebilirsiniz. Bu şekilde, her iki ses düğmesini bir arada basılı tuttuğunuzda Okuma modu görünecek.