ABD, süper bilgisayarları çok önemsiyor ve bu konuda kimse onları suçlayamaz çünkü ülkedeki tüm bilimsel ve askeri araştırmalar süper bilgisayarlardaki hesaplamalara dayanıyor. Süper bilgisayarların yeterince “süper” olmaması halinde, çok sayıda önemli araştırma yıllarca uzayacak veya iptal olabilecek konuma gelebiliyor. ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’nı da, ordunun kurduğu özel bilgisayar merkezlerindeki stratejik hesaplamalar yardımıyla kazandığını da biliyoruz ki, bu zafer ABD’yi dünyanın lideri olarak tescilleyen en büyük etken oldu. ABD, İkinci Dünya Savaşı zaferi sonrasında Doların uluslararası alanda geçerli ticaret para birimi olmasını sağlamış, diğer ülkelerin para birimlerinin altın birikimi yerine dolar birikimi üzerinden değerlendirilmesini sağlamıştı. Kısacası, süper bilgisayarlar, ABD’nin dünyanın süper gücü olmasındaki payı yadsınamaz.
ABD şimdi, süper bilgisayarların daha fazla güçlenmesinin önündeki en büyük engel olarak kabul edilen exaflop engelinin aşılması için çalışmaya başlıyor. Exaflop engeli, bir bilgisayarın saniyede 10^18 işlem sınırının üzerine çıkamaması anlamına geliyor.
ABD ise kurduğu süper bilgisayar inisiyatifi ile devlet desteği ile daha fazla ve daha güçlü süper bilgisayar kurmak üzere çalışacak ve bu kez ABD başkanı Barack Obama da bu konuda ısrarcı.
Diğer bir deyişle, Obama bilim insanlarının, exaflop engelini aşacak bir yöntem bulmaları için çalışmalar yapmalarını ve devletin de bu çalışmaları desteklemesi kararını alarak, bilgisayar dünyasında yeni bir çağa girmemizi sağlayacak buluşların önünü açtı.
Exaflop engelinin aşılması için verilen zaman sınırı ise 2023… Yani ABD, 2023’ten önce, bu engeli aşabileceklerini hesaplıyor.
ABD’deki şu anda var olan en güçlü süper bilgisayarlar IBM tarafından inşaa edilen Twin Summit ve Sierra süper bilgisayarları. İki bilgisayarda saniyede 100 petaflop işlem yapabilme gücüne sahipler. Ancak ABD artık petaflop ile sınırlı kalmak istemiyor ve 1000 petaflop, yani exaflop hızına çıkmak istiyor. IBM veya süper bilgisayarlar üzerinde çalışan diğer kurumlar, devlet desteği ile bu hedefe, on yıl içinde ulaşacakmış gibi görünüyorlar.
Merhbalar
Sayın Tech inside muhabirleri haberleriniz için teşekkür ederiz. Yanlız bütün okuyucularınız tekneloji bilim insanı veya teknelojiden çok anlayan kişiler değil en azından kendi adıma konuşuyum. onun için tekneloji haberlerinde geçen tabirleri haberin altına geniş çaplı bir ayrıntısı olsa ne kadar güzel olur. Hemde haberi daha iyi anlamış olurduk. exaflop şimdi ben gidecem başka bir siteye bu exaflop nedir aslı ne özü ne araştıracağım. Ama burada olsaydı sitenin tadından yenmezdi.. Açıklama yok değil var ama çok yüzeysel.. başarılar dilerim Thmthr.
Thmtht teşekkürler.
Sayın Tech inside muhabirleri haberleriniz için sizede teşekkür ederiz.