Finans alanındaki dijitalleşmeyle, bankaların işlem hacmi oldukça büyüdü. Peki bankalar şüpheli işlemleri kolay tespit edebiliyor mu?
Bankalar şüpheli işlemlerle karşı karşıya
Bankacılık artık teknoloji sektörüyle iç içe diyebiliriz. İşlemlerin yapılmasından analiz edilmesine kadar tüm bankacılık süreçlerinde dijital teknolojiler kullanılıyor.
CipherTrace tarafından yayınlanan yeni bir raporda, bankacılıktaki şüpheli işlemler araştırıldı. Finans kuruluşlarına yönelik yapılan analizlere göre geçtiğimiz iki yıllık süreçte 134 bin 500 şüpheli işlem tespit edildi. Sanal paralarda tespit edilen bu şüpheli işlemlerin sayısının, raporlanandan çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.
Klasik sistemlerin, kripto paralarla yapılan şüpheli işlemlerin yüzde 70’inden fazlasını, gerçek işlem hacminin ise yüzde 90’ını kadarını gözden kaçırdığı belirtiliyor. Özellikle de kripto para borsalarındaki şüpheli işlemlerin gözden kaçırıldığı vurgulanıyor.
Tüm dünyadaki finans kuruluşlarının ele alındığında, ilk 100 haricindeki kripto para borsalarının çok azının denetlendiği belirtiliyor. CipherTrace raporunda, birçok borsanın marka isminden farklı bir isimde faaliyet gösterdiği, bunun da işlemleri tespit etmede yetersizliğe yol açtığı söyleniyor. Yaşanan bu dijitalleşmede, bankaların önlemlerini daha da artırması gerekiyor.