Site icon TechInside

Bankacılık Sektörünü Fintech Startupları Kurtarır mı?

Fintech startupları son zamanlarda kendilerini sarın alacak talip bulmakta zorlanıyorlar. Güvensiz ortam yüzünden borsaya da açılamıyorlar. Ancak önlerindeki tek seçenekler bunlar değil. Hem bankacılık sektörünü içine düştüğü regülasyon, hantallık ve eski teknoloji kullanımından kaynaklı anormal işlem maliyetlerinden kurtaracak, hem de startuplara kendilerine bankacılık sektörü içerisinde oldukça köklü pozisyonlar elde etmelerini sağlayacak önemli bir seçenek daha var: Bankalar ile işbirliği yapmak.

Müşteriler artık finansal durumlarını mobil halletmek istiyorlar. Yalnızca bir tek telefon numarası girerek uluslararası EFT yapmak, bir video bağlantısına tıklayarak mortgage başvurusunda bulunmak gibi. Bankacılık sektörü bu teknolojilere yatırım yapıp, fintech startuplarının hedefindeki müşteri kitlesini de kendilerine çekmek, masrafları düşürmek ve karlılığı arttırmak hedefindeler.

Ancak bu o kadar kolay değil. Hemen her türlü finansal hizmet için hali hazırda bir çok başarılı startup olduğu gibi, kredi kartının icadından beri pek değişmeyen bankacılık sektörü dahilinde akla hayale gelmeyen, gelse bile uygulanabileceği düşünülmeyen finansal hizmetleri sunan da bir çok startup türedi. Bu startuplar, milyar dolarlık sermayeleri kendilerine çekiyorlar. Danışman kurum KPMG’nin fintech firmalarına yapılan küresel yatırımları açıkladığı raporunda, yalnızca 2016 yılının ikinci çeyreğinde 9,4 milyar dolar toplam yatırım yapıldığı açıklanıyor.

Sonuç olarak yatırım desteğini de arkalarına alan startuplar mobil odaklı ürün veya hizmetleri ile yerleşik finansal şirketlere ciddi tehdit oluşturuyorlar. Bazıları ise bankaların eksik ve açık yönlerini doğrudan hedef alarak doğrudan bir tehdit konumuna yerleşiyorlar. Örneğin İngiliz fintech startupı Nutmeg, oldukça düşük fiyatlı online sağlık sigortası yönetimi sunuyor. Böylece kendi kendine yönetim tecrübesi bulunmayan ancak böyle bir danışmanlık hizmetini almak için bütçesi de kısıtlı olan milyonlarca kişi bu hizmetten yararlanabiliyor.

Benzer bir şekilde küçük işletme sahiplerinin kredi almalarına veya başka borçlanma enstrümanlarına erişimlerini sağlayan Funding Circle’ın Kurucu Ortağı James Meekings, “2010 yılında ilk kez küçük işletme sahipleri internet üzerinden anında borçlanma için başvuru yapabiliyorlar. Bankacılık sektörünün şube ağı ve eski IT altyapısından kaynaklanan verimsiz yöntemleri olmadan, platformlar aynı oranda kredi değerlendirmesini onların yaptığından çok daha hızlı ve ucuza yapabiliyorlar” diyor.

Rothschild tarafından desteklenen Augmentum Capital’ın Kurucusu Tim Levene, yıkıcı değişikliğe yol açan bu girişimlerin karlı olabilmek için büyümeleri, anlamlı bir sermaye desteği ve tüm bunları sağlamak için de zamana ihtiyaçları olduğunu düşünüyor. Ancak aynı zamanda bu fintech startupları Levene’in deyimiyle “devlerin bürokrasi ve uyuşukluğundan muaf” olduklarını da belirtiyor.

Bankacılık sektörü içindeki bazı bankalar bu gibi girişimlerden ilham alıp kendi fintech projelerine başlıyorlar. Örneğin yine İngiltere’deki Clydesdale and Yorkshire Bankası, “B” adında bir mobil uygulama ortaya çıkarttılar. Yeni mobil bankalara benzer olarak uygulama, müşterilerin kendi paralarını yönetebilmelerini kolaylaştırma amacı güdüyor. Örneğin kredi provizyonlarını aştıklarında mesajla bilgilendiriyor.

Başka bankalar ise, fintech firmalarından hizmet almak için ayrıca fonlar kuruyorlar. Bu fonlar startuplara büyük bir marka ile çalışma fırsatı verdikleri gibi, aynı zamanda fikirlerini ve tasarımlarını bağımsız olarak sürdürme olanağı da veriyor.

Nadiren ama gittikçe artan bir frekansta ise bankacılık sektörü, yeni fintech startupları ile doğrudan işbirliğine gitmeyi tercih ediyor. Örneğin (Yine İngiltere’den örnek vereceğiz) Santander UK, ABD menşeli Kabbage ile işbirliğine gitti ve böylece küçük işletme sahiplerine saatler içerisinde fonlama desteği verebilmeye başladı. Santander UK İnovasyon ve Müşteri Başkanı Sigga Sigurdardóttir, “fintech startupları ile işbirliğine gitmek önemli ve karşılıklı kazandıran bir ilişki oldu. Sektörde regülasyon deneyimimiz, altyapımız ve büyüklüğümüz var. Diğer yandan fintech startuplarının da çevikliği, yeni ürün ve hizmetleri çok hızlı geliştirme ve sunma becerileri, sınırların ötesinde yaratıcı düşünme ve hayal etme becerileri var” diyor.

Exit mobile version