AWS, 2.5 gigawatt’lık bir nükleer enerji santralinin yanına inşa edilen bir veri merkezi için 650 milyon dolar kaybetti. Ancak bu, gelecekte artan enerji taleplerine ayak uydurmak için halen yeterli olmayabilir. AWS’nin satın alınması, Pensilvanya’daki 2.5 gigawatt’lık bir nükleer enerji santralinin yanındaki veri merkezi kompleksini devralmasını sağlayacak.
AWS nükleer alanında atıyor
Amazon Web Services (AWS), ABD merkezli bir elektrik sağlayıcısıyla yapılan multi milyon dolarlık bir anlaşmanın parçası olarak nükleer enerjiyle çalışan bir veri merkezi kampüsü satın alma planlarını duyurdu. Bulut devi, Talen Energy ile yapılan 650 milyon dolarlık anlaşmanın bir parçası olarak Pensilvanya’daki 2.5 gigawatt’lık Susquehanna nükleer enerji santralinin yanında bulunan Cumulus veri merkezi kompleksini satın alacağını doğruladı. Talen, anlaşmanın AWS’nin hem veri merkezi tesisine hem de bitişikteki nükleer istasyonun güç altyapısına erişim sağlayacağını söyledi.
Şirket, Talen Energy’nin AWS’ye sahadan enerjiye doğrudan erişim sağlayacağını ve bulut sağlayıcının önümüzdeki yıllarda 960 megawatt’a kadar gücün emrinde olmasını beklediğini doğruladı. Duyuru, Amazon’un enerji kaynaklarını çeşitlendirmeyi ve karbon emisyonlarını azaltmayı amaçlayan bir dizi hamlenin sonuncusu.
Şubat ayında şirket, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak için Oregon merkezli rüzgar santrali sağlayıcısı Avangrid ile bir anlaşma imzaladı. 40 rüzgar türbininin yer aldığı tesis, 90 megawatt’a kadar enerji sağlama kapasitesine sahip. Amazon, 2023 yılı boyunca yenilenebilir enerji yatırımlarını artırdı; şirket istatistikleri, Amazon’un dünya çapında temiz enerji kaynaklarının en büyük kurumsal alıcısı olduğunu ve 100’den fazla güneş ve rüzgar enerjisi projesine yatırım yaptığını gösteriyor. Yenilenebilir enerji finansmanındaki bu artış, şirketin 2040 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma çabalarının temel bir parçasını oluşturuyor.
AWS, nükleer enerjinin veri merkezi operasyonlarını destekleme potansiyelini keşfetme konusunda da yalnız değil. 2022’de Microsoft , çalışır durumda bir nükleer füzyon tesisi inşa etme sözleşmesinin bir parçası olarak ABD merkezli Helion Energy ile bir enerji satın alma anlaşmasını açıkladı. Geçen yılın eylül ayındaki basında çıkan haberlerde, teknoloji devinin nükleer enerji stratejisine liderlik edecek bir ana program yöneticisini işe aldığı ileri sürülmüştü. Firma tarafından yapılan bir iş ilanı, “küresel büyüme için nükleer enerji altyapısının tüm yönlerine yönelik proje girişimlerine liderlik edecek” birini aradığını söyledi.