Site icon TechInside
Avustralyalı bilim insanları, havayı elektriğe çevirebilen enzimi keşfetti!

Avustralyalı bilim insanları, havayı elektriğe çevirebilen enzimi keşfetti!

PwC Türkiye tarafından yürütülen Climate Finance Accelerator (CFA) küresel destek programının 3.’sü için başvuru süresi 5 Haziran Pazartesi gününe kadar uzatıldı. 

Monash Üniversitesi liderliğindeki bir araştırma ekibi, elektrik akımı oluşturmak için atmosferdeki düşük miktarda hidrojeni kullanan bir enzim keşfetti. Çarşamba günü Nature’da yayınlanan araştırmaya göre araştırmacılar, Huc adlı hidrojen tüketen enzimi Mycobacterium smegmatis adlı yaygın bir toprak bakterisinden çıkardılar.

Huc’un, eser miktarda hidrojenin oksidasyonu ve ortaya çıkan elektronların solunum kofaktörü menakinon’a doğrudan bağışlanması için benzersiz bir şekilde ayarlanmasını sağlayan büyük bir elektrokimyasal aşırı potansiyele sahip olduğunu buldular. Monash Üniversitesi’nin önde gelen yazarlarından ve araştırma görevlilerinden biri olan Rhys Grinter, Perşembe günü yaptığı açıklamada Huc’un “olağanüstü verimli” olduğunu söyledi. Grinter, “Bilinen diğer tüm enzimlerin ve kimyasal katalizörlerin aksine, atmosferik seviyelerin altında, soluduğumuz havanın yüzde 0,00005’i kadar az hidrojen tüketiyor” dedi.

Bu araştırma erken bir aşamada olsa da, Huc’un keşfi, güneş enerjisiyle çalışan cihazlara bir alternatif gibi küçük havayla çalışan cihazlar geliştirmek için önemli bir potansiyele sahiptir. Grinter, Huc gibi enzimler üreten bakterilerin yaygın olduğunu ve büyük miktarlarda büyüyebileceğini, bunun da insanların sürdürülebilir bir enzim kaynağına erişebildiği anlamına geldiğini kaydetti. Araştırmacı, Huc üretimini büyütmeyi gelecekteki çalışmaları için temel bir hedef olarak belirledi. Grinter, “Yeterli miktarda Huc ürettiğimizde, onu temiz enerji üretmek için kullanmanın tam anlamıyla sınırı gökyüzüdür” dedi.

Exit mobile version