Avrupa merkezli uzay şirketi The Exploration Company (TEC), uzaya astronot ve kargo taşıyacak yeniden kullanılabilir kapsülü için 160 milyon dolarlık yatırım aldı. TEC’in amiral gemisi olan Nyx kapsülü, uzay seyahatlerini daha erişilebilir ve sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyor. Avrupa’dan SpaceX olması hedeflenen bu girişim çok ilgi çekici.
Elon Musk’ın SpaceX’ine rakip olarak gösterilen TEC’in yatırım turuna, Balderton Capital ve Plural gibi özel yatırımcıların yanı sıra Fransız hükümetine bağlı French Tech Souverainete ve Alman DeepTech & Climate Fondsgibi kamu destekli fonlar da katıldı. Avrupa’dan SpaceX olarak anılan bu şirketin CEO’su Helene Huby, projeye olan talebin hızla arttığını belirterek, “Bu büyük bir pazar ve yılda %10’dan fazla büyüyor. Daha fazla ülke astronotlarını uçurmak ve Ay’a gitmek istiyor. İstasyonlara insan ve kargo göndermek için artan bir talep var” dedi.
Avrupa’nın uzay yarışındaki eksikliğini giderme hedefi
TEC, SpaceX’in Dragon kapsülü gibi mevcut rakiplere rağmen, Avrupa’nın uzay sektöründeki eksikliklerini gidermeyi hedefliyor. Nyx kapsülü, yörüngedeki görevlerini tamamladıktan sonra Dünya’ya geri dönebilecek şekilde tasarlandı ve tekrar kullanılabilir yapısıyla maliyetleri önemli ölçüde düşürmeyi amaçlıyor. Bu sayede Avrupa’dan SpaceX olarak rekabet edebilir hale gelecek.
Şirket, kapsülün ikinci versiyonunu 2025 yılında fırlatmayı planlarken, nihai versiyonun 2028 yılında tamamlanacağını duyurdu. Bu projede Avrupa Uzay Ajansı da finansal destek sağlayacak.
Büyük oyuncularla dev anlaşmalar
TEC, uzay sektöründeki yükselişini yalnızca teknoloji geliştirmekle sınırlı tutmuyor. Şirket, Axiom Space ve yeni bir uzay istasyonu geliştiren Starlab gibi önemli oyuncularla toplamda 800 milyon dolarlık sözleşme imzaladı. Avrupa’dan SpaceX olmayı planlayan TEC için bu büyük bir adım.
Helene Huby, TEC’in geliştirdiği teknolojilerle uzaya gönderilen kargoların Dünya’ya geri getirilmesini mümkün kılacaklarını belirtti. Huby, “Eğer daha fazla insanınız varsa, daha fazla kargoya da ihtiyaç duyarsınız. Dünya’nın ve Ay’ın etrafında olup biten de bu” ifadelerini kullandı.
Uzay sektöründeki hareketlilik yalnızca ABD ve Çin gibi büyük güçlerle sınırlı değil. Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin uzay programları da bu alandaki rekabeti artırıyor. NASA’nın Ay yörüngesinde inşa etmeyi planladığı Gateway Uzay İstasyonu, uzay ekonomisinin büyüklüğünü gözler önüne seren projelerden biri.
Önümüzdeki 25 yıl içinde özel uzay istasyonlarının gökyüzünü dolduracağını öngören Helene Huby, TEC’in bu alanda kilit bir oyuncu olacağını belirtiyor. TEC, hem astronot hem de kargo taşımacılığında Avrupa’nın lideri olmayı hedefliyor.