Site icon TechInside

Avrupa, elektrikli batarya alanında Çin’e bağımlı!

Avrupa’nın elektrikli araç bataryaları üretiminde bağımsız bir sektör oluşturma hayali, İsveçli Northvolt’un mali çöküşüyle ciddi bir darbe almasına rağmen, tamamen yok olmuş değil. Ancak bu hayalin gerçekleştirilmesi, artık büyük ölçüde Çin sermayesine ve teknolojisine bağlı görünüyor. AB’nin Çin’den bağımsızlaşma isteği, bu durumla tezat oluşturuyor. Slovakya merkezli InoBat girişimi, Northvolt’un çöküşünden sonra, benzer finansal sıkıntılara karşı Çin’in önemli batarya üreticilerinden Gotion ile iş birliği yaparak ayakta kalmayı başardı. Gotion’un %25 hisse alımı ve ortak girişim kurulması, şirketin krizden çıkmasına büyük katkı sağladı.

Avrupa, elektrikli batarya alanında Çin’e bağımlı oldu

Gotion, 2023 yılında 150 GWh olan üretim kapasitesini 2025’te 270 GWh’ye çıkarmayı hedefliyor ki bu kapasite, Avrupa’nın toplam üretimini kat kat aşıyor. Uzmanlar, Çin destekli projelerin Avrupa’nın batarya üretim kapasitesini artırmak için etkili bir model oluşturabileceğini belirtiyor. Bunun somut bir örneği, Ferrari gibi yüksek standartlara sahip otomobil üreticileri için test edilmek üzere InoBat tesislerinde üretilen bataryalar. Yıllık 4 GWh kapasiteli bu tesis, düşük hacimli ancak yüksek kâr marjlı üretim için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu ve benzeri ortaklıklar, Avrupa’da tam bağımsızlıktan ziyade uluslararası iş birliğinin batarya üretimi için kritik olacağını gösteriyor.

Avrupa, elektrikli batarya alanında Çin’e bağımlı oldu.

Bununla birlikte, Northvolt’un 10 milyar doların üzerinde kaynak toplamasına rağmen Çin merkezli BYD ve CATL gibi güçlü rakiplerle rekabet edememesi, Avrupa’daki diğer girişimlere bir uyarı niteliğinde. Sonuç olarak, Stellantis ve Mercedes-Benz liderliğindeki ACC dahil olmak üzere, bu yıl birçok girişim ya projelerini erteledi ya da tamamen iptal etti ve Avrupa’nın üretim kapasitesi 170 GWh’ye geriledi.

Buna karşın, Fransa merkezli Verkor’un Dunkirk’te 16 GWh kapasiteli bir tesis inşa etme planı veya İngiltere merkezli Ilika’nın lisanslama stratejisi gibi umut vaat eden girişimler de bulunuyor. Uzmanlar, Avrupa’nın bu alanda başarılı olabilmesi için yalnızca yenilikçi teknolojilere değil, büyük otomotiv şirketleriyle sağlam iş birliklerine ve ölçek ekonomisinden faydalanmaya da odaklanması gerektiğini vurguluyor.

Exit mobile version