Avrupa Birliği, 2035 yılı itibariyle içten yanmalı motora sahip araçların satışını yasaklamayı planlıyor, ancak bu yasak karşısında giderek daha fazla tepki yükseliyor. Bazı otomobil üreticileri ve hükümetler, AB Komisyonu’nun bu konuda aceleci davrandığını savunuyor. Avrupa Parlamentosu’nun en büyük siyasi grubu olan Avrupa Halk Partisi (EPP), Brüksel’deki yetkililere bu kararlarını yeniden gözden geçirmeleri için baskı yapıyor.
Avrupa Birliği, içten yanmalı motor yasağını iptal edebilir!
EPP’nin yayımladığı bir taslak belgeye göre, 2035 sonrası dönemde içten yanmalı motorların alternatif yakıtlarla hayatta kalmasını talep ediyor. Ayrıca, hibrit araçların 2035 sonrası dönemde de satışının devam etmesi gerektiği vurgulanıyor. Avrupa’da, elektrikli araçlara yönelik talebin azalmasıyla birlikte üreticiler, bu geçiş sürecinde hibrit araçlara yöneliyor ve elektrikli araç üretim planlarını ertelemeye başlıyor.
EPP, yeni emisyon düzenlemelerinin 2027 yılına kadar ertelenmesini de istiyor. Bu şekilde, şirketlerin ağır cezalardan korunmasını hedefliyorlar. 2025 yılı itibariyle yürürlüğe girecek olan emisyon düzenlemeleri, mevcut filo ortalamasını 115,1 g/km’den 93,6 g/km’ye düşürmeyi amaçlıyor. Ancak otomobil üreticileri, filo emisyon hedefini aşan her bir gram için 95 euro ceza ödemek zorunda kalacak ve bu ceza her bir araç için uygulanacak. Bu durum, büyük otomobil üreticileri için hızla artan mali yükümlülükler oluşturuyor. Örneğin, Renault CEO’su Luca de Meo, sektörün önümüzdeki yıl yalnızca emisyon cezalarına 15 milyar euro ödeyebileceğini hesapladığını belirtiyor.
EPP, Avrupa Komisyonu’nda önemli bir etkiye sahip. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen de dahil olmak üzere, Avrupa Komisyonu’nun 27 üyesinin çoğunluğu bu gruptan geliyor. Bu durum, EPP’nin karar değişikliği taleplerinin etkili olabileceğini gösteriyor.