Mars’ta kurulacak koloniye yerleşme fikri taşıyan gönüllüler kararlarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalabilirler zira Mars’a gidecek insanların besin ihtiyacını karşılamak için insan dışkısını değerlendirme fikri ağırlık kazanıyor.
Her mikrop zararlı değil
Bilim insanları şimdi geliştirdikleri bir teknikle, insan dışkısına uygulanan yöntemle üreyen yeni bir mikrop keşfettiler ve bu mikrop sayesinde insan dışkısını yeniden değerlendirilebilir bir besin maddesine dönüştürmeyi hedefliyorlar zira dışkı içinde hala besin değeri olan maddeler yer alıyor.
ABD’de konu hakkında araştırma yapan profesör Christopher House’ın açıklamalarına göre, astronotlar normal besinlerle beslenmeye devam edecekler ancak dışkıları biriktirilerek özel bir mikrop vasıtasıyla yeniden yenilebilir bir biokütle oluşması sağlanacak ve bu biokütle acil durumlarda besin maddesi olarak değerlendirilecek.
Bu da dünyadan gönderilecek erzak takviyelerinin kazaya uğraması gibi durumlarda astronotlarla hayatta kalmak için fazladan haftalarca süre sağlayacak. Bu fazladan süre zarfında ise yeni erzak gemisinin Mars’a ulaşması mümkün olacak.
Aynı teknoloji uzak gezegenlere yapılacak insanlı uzay yolculuklarında da beslenme konusunda büyük avantaj sağlayacak yeni çözümler üretmek için kullanılabilecek.