Bu yıl 6. kez kapılarını açan Eurasia Rail Fuarı, ismiyle uyumlu bir şekilde Avrupa ve Asya’dan pek çok şirketin standlarıyla katıldığı bir fuar haline geldi. 30 ülkeden 300 katılımcı firmanın yer aldığı fuardaki firmaların çeşitliliği, raylı sistemlerin aslında sanılandan çok daha büyük bir sektör olduğunu kanıtlar nitelikteydi. Türkiye’deki yeni yüksek hızlı trenleri getiren Siemens’in dışında CAF, Bombardier, Alstom, Hyundai Roterm gibi uluslararası üreticiler fuarda en büyük standlara sahip firmalar olarak dikkatimizi çekti. Bunun dışında gerek yerli gerekse yabancı pek çok firma da sinyalizasyon, elektrifikasyon, araç altyapı sistemleri, lokomotifleri, havalandırma ve vakumlu temizlik sistemlerini tanıttı.
Bu firmalar arasındaki yeni isimlerden biri ise, daha çok savunma sanayii için geliştirdiği ürün ve çözümlerle tanıdığımız Aselsan’dı. Aselsan’ın, ürün ve teknoloji alanında fuardaki diğer firmalarla ciddi bir rekabete girmeye hazırlandığı net bir şekilde görülebiliyordu. Standta Aselsan yetkililerinden aldığımız bilgiye göre ulaşım sektörüne yönelik çalışmalar 2014 Eylül’ünde başlamış. Buna rağmen kısa sürede gelinen nokta takdiri hak ediyor.
Aselsan demiryolu dünyası için neler sunuyor?
Şirket, raylı ulaşım sistemleri altında altı farklı ürün ve çözüm sunuyor. Bunlar Çekiş (Cer) Sistemi, Tren Kontrol ve Yönetim Sistemleri, Demiryolu Enerji Dağıtım ve Yönetim Sistemleri, Enerji Depolama Sistemleri, Ana Hat Sinyalizasyon Çözümleri ve Şehiriçi Sinyalizasyon Çözümleri olarak sıralanmakta.
Fuarda bazılarını tüm teknik detaylarıyla paylaşan Aselsan, ayrıca Tren Kontrol ve Yönetim Sistemleri için hazırladığı bir simülasyonu da fuar ziyaretçilerinin denemesini sağlıyordu. Bu sistemin Ar-Ge çalışmaları devam etse de sonuca bir hayli yaklaşıldığını söylemek mümkün. Aselsan, bu çalışmayı hızları saatte 300 kilometreyi bulan yüksek hızlı trenlerin güvenli bir şekilde işlemesini sağlamak için geliştirmiş. Bu amaçla özel bir çalışma yapan Aselsan mühendisleri, yenilikçi mimariler ve algoritmaları kullanarak yüksek güvenlik standartlarına uygun bir ürün ortaya koymuş. Görevsayar TKYB (Tren Kontrol Yönetim Bilgisayarı) adı verilen cihaz -40 ila +70 derece arasındaki sıcaklıklarda çalışabilirken yalnızca yüksek hızlı trenlerde değil, lokomotiflerde ve metro ile tramvaylarda da kullanılabiliyor. Aselsan’ın oluşturduğu tren kontrol yönetim sistemi, ekipman yönetimi, aydınlatma, havalandırma, kapı ve fren kontrolü, hata tespit aracı gibi yetenekleri barındırıyor.
Standta Aselsan yetkililerinden aldığımız bilgiye göre şirket, tanklardaki çekiş kontrol sistemlerini trenlere uyarlamak için çalışıyor. Ayrıca sistemin bir benzerini akıllı şehirlere giden yolda şehir içi ulaşım sistemlerinin yönetimi için de kullanmak mümkün. Aselsan, trafikle ilgili çözümlerini ise raylı sistemlerden ayrı olarak, Trafik ve Otomasyon Sistemleri başlığı altında inceliyor.
Fuardaki yerli teknolojiler
Fuarda, Türkiye’de geliştirilen farklı ürün ve teknolojilerle de karşılaşmak mümkün. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yan kuruluşlarından biri olan İSBAK, akıllı ulaşım sistemleri çözümlerini tanıtırken, ilk örnekleri Malatya’da kullanılmaya başlanan Bozankaya grubunun Ankara’da ürettiği Trambüs adlı aracı –elektrikli metrobüs gibi düşünebilirsiniz-, Bursa’da uluslararası standartlardaki ilk yerli tramvayı geliştiren Durmazlar Grubu’nun İpekböceği isimli aracı, geliştirdiği modern tasarımlı araçlarla Türkiye’nin endüstriyel ürün tasarımında önemli bir noktaya gelen Hexagon ilk akla gelenler. Ayrıca GE’nin TÜLOMSAŞ ile Eskişehir’de ürettiği ve pek çok ülkeye ihraç edilmeye başlanan lokomitifi ile Siemens’in Gebze’deki yeni fabrikasında üretmeye başlayacağı Avenio serisi tramvaylara ait bilgilere de ilgili stantdlardan erişmek mümkün.
5 Mart 2016 Cuma gününe kadar devam edecek olan Eurasia Rail Fuarı, Yeşilköy’de bulunan İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenleniyor.