Microsoft, 14 Temmuz 2015 tarihi itibarı ile Windows Server 2003 için “uzatılmış” desteğine son verecek, işletim sistemine ve güvenlik açıklarına yönelik yönelik hiçbir güncelleme ve yama sağlamayacak. Acronis, işletmelerin Windows Server 2003’ü güvenli bir şekilde devre dışı bırakıp, yeni sürüme geçişlerine kolaylık sağlamak amacıyla 8 önemli ipucunu paylaşıyor:
- Önerimiz Windows Server 2012 R2 sürümünün tercih edilmesi: Daha yeni bir sürüm olan Windows Server 2012 R2’nin tercih edilmesi uygun olacaktır. Zira diğer seçenek olan Windows Server 2008’in “mainstream” desteği sona erdi. Halen “uzatılmış” desteği devam eden bu sürüm için de kısa süre sonra yükseltim zorunluluğu doğacağından Windows Server 2012 R2 ye geçiş yapılması önerilmektedir.
- Uygulama ve İşyükü için komple bir döküm listesi hazırlanması: Bu döküm listesi, yeni Windows Server sürümüne geçilirken etkilenecek olan yazılım bileşenlerini içerir. Sürücü yazılımları için de benzer bir liste hazırlanmalıdır. Yeni işletim sistemi için sunucu donanımı ve diğer kurulu cihazların güncel sürümlerinin olup olmadığı Windows yöneticileri tarafından araştırılmalıdır. Eğer gerekiyorsa, yazıcı, çok işlevli cihazlar veya tarayıcılar gibi kurulu sistemlerin yanında yeni sunucu sistemlerine de ihtiyaç olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Farklı sunucu tipleri için farklı geçiş senaryolarının hazırlanması: Active Directory ve Exchange Server farklı taşıma senaryoları gerektirebileceğinden yukarıda belirtilen döküm listesinin bu bazda da kategorize edilmesi yardımcı olacaktır. Özellikle bu sistemlerin taşınması sırasında takip edilmesi gereken sıralamanın-hangisinin önce veya sonra uygulanacağı- belirlenmesi açısından önemlidir.
- Sunucu donanımının değişim gerekliliğinin kontrol edilmesi: Windows Server 2003 32 Bit-İşlemciye sahip sunucularda çalışıyordu. Windows Server 2012 R2 ve duyurulan Windows Server 2016 ise 64 Bit işlemcilerde çalışacaktır. Bundan dolayı, üç yıldan eski tüm sunucu platformlarının yenilenmesi daha akla yakın görünmektedir. Yeni sistemler hem SSD’ler gibi donanım bileşenlerini destekleyecek hem de yeni duyurulacak Windows Sunucuları ile mevcut sanallaştırma projeleri için daha fazla performans kapasitesi sağlayacaktır.
- Windows 2003 ortamı için komple veri koruması sağlanması: Geçiş sırasında problemler yaşansa da eksiksiz veri koruması sağlayan yedekleme çözümleri ile “Geri Dönmek” her zaman mümkün olabilecektir. Acronis Backup Advanced benzeri yedekleme çözümleri, Disk Imaj desteğinin yanı sıra, yeni sunucu donanımı üzerinde dahi olsa, hatalı dönüşüm denemesi sonrasında; veri, işletim sistemi, uygulama ve gizli disk bölümlerinin tekrar kurulmasına olanak sağlar.
- Yedekleme Dosyasından bir Sanal Makine kurulması: Acronis Backup Advanced ve benzeri bazı yedekleme çözümleri yedekleme dosyaından çalıştırılabilir bir Sanal Makine yaratılmasına imkan vermektedir. Bu iki önemli avantaj sağlar: Bunlardan ilki yeni kurulumlar için sanal bir Windows Server referans noktası olarak kullanılmasıdır. Zira Windows Server 2008 ve 2012 R2, yeni fonksiyonları dinamik bir veri erişimi şeklinde algılayabilir bu ise eski uygulamalarda sorun yaratabilir. İkincisi ise, sanal makina geçici bir “Rollback” ile tekrarlayan teknik uyum problemlerinde eski sunucu sürümüne geri dönüş seçeneği sağlar. BT departmanları bu sayede rahat bir şekilde hata analizi yapma şansı bulabilir ve zaman baskısı altında kalmadan ikinci bir geçiş denemesi için hazırlık yapabilir.
- Bir Master Imaj yardımıyla geçişin hızlandırılması: Çok sayıda Windows sunucunun bulunduğu BT ortamlarında yeni işletim sistemleri, temel uygulamalar ve konfigürasyonlar bir Master Imaj yardımıyla aynı anda farklı sayıda sunucu sistemlerinde çalıştırılabilir. Acronis Snap Deploy ve benzeri araçlar bir imaj yedeğinin alınması ve sunuculara taşınması gibi işlemlerde Windows sistem yöneticilerine destek sağlar. Böyle bir araç entegre bir PXE sunucusu üzerinden kullanıldığında önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Bu aynı zamanda yeni kurulan sistemlerin ağ üzerinden ön yüklemesinin yapılabilmesine de imkân sağlar.
- Veri geçişinin planlanması ve dönüştürülmesi: İmaj yedekleme yapılması bütün verilerin taşınmak üzere her zaman kullanıma hazır olmasını sağlar. Ancak yedekleme yapılırken örneğin çoğunlukla gözden kaçan SSL sertifikalarının yedeklenmesi gibi önemli noktalara dikkat edilmesinde yarar vardır. Geçiş sırasında oluşabilecek her türlü ihtimallere karşı esnek kurtarma seçeneklerine sahip yedekleme çözümlerinin kullanılması önerilmektedir. İdeal çözüm, gerektiğinde sistemin tümü olmak üzere, tek tek dokümanların ve uygulamaların kurtarılmasına izin veren çözümdür.