Techinside Google News
Techinside Google News

Art yakıcı ve AESA radarlı Bayraktar Kızılelma uçuşa geçti!

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, geliştirme sürecinde önemli bir aşamayı daha geride bıraktı.
- Advertisement -

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, geliştirme sürecinde önemli bir aşamayı daha geride bıraktı. Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Kızılelma’nın üretim prototipi, 25 Eylül 2024 tarihinde Tekirdağ Çorlu’da gerçekleşen ilk uçuş testini başarıyla tamamladı. Üçüncü üretim prototipi olan TC-ÖZB3 kuyruk numaralı uçak, yer testlerini başarıyla geçtikten sonra havalanarak bu kritik testi tamamladı.

Bayraktar Kızılelma, 3. prototipiyle uçuş testini geçti!

Bayraktar Kızılelma, Akıncı Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde yer alan zorlu testlerden geçerek otomatik taksi, koşu ve teker kesme testlerini başarıyla gerçekleştirdi. Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’ın yönettiği uçuş testi kısa sürdü. Ancak büyük bir başarı olarak değerlendirildi. Bayraktar, test sonrası yaptığı açıklamada “Testlerimiz devam edecek, vatanımıza ve milletimize hayırlı olsun” dedi.

Kızılelma’nın üretim prototipinde yapısal ve aviyonik iyileştirmeler yapıldı. Art yakıcılı motor alternatifi ile güçlendirilen uçak, ses hızına yaklaşacak ve yüksek hızlarda daha çevik manevra yeteneklerine sahip olacak. AESA radarı sayesinde kazandığı yüksek durumsal farkındalıkla en zorlu görevleri başarıyla yerine getirebilecek.

2021 yılında başlayan Bayraktar Kızılelma projesi, 14 Aralık 2022’de ilk uçuşunu gerçekleştirerek sadece bir yıl içinde gökyüzü ile buluştu. TEKNOFEST 2023’te yaptığı gösteri uçuşları ve F-16 savaş jetleri ile gerçekleştirdiği formasyon uçuşları da dünya havacılık tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Bayraktar Kızılelma, kısa pistli gemilere iniş-kalkış kabiliyeti sayesinde özellikle denizaşırı görevlerde büyük bir stratejik rol üstlenecek. Türkiye’nin TCG Anadolu gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş-kalkış yapabilme yeteneği, Mavi Vatan’ın korunmasında önemli bir rol oynayacak. Baykar, ihracatta da önemli bir başarıya imza atarak, 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve savunma ve havacılık sektöründe ihracat lideri oldu.

Bayraktar Kızılelma’nın başarıyla tamamladığı ilk uçuş testi, Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki yerini daha da güçlendirirken, geleceğin hava muharebelerine yön verecek teknolojilerde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bayraktar Kızılelma özellikleri:

  • Uçuş süresi/ Havada kalış süresi: 5 saat
  • Maksimum kalkış ağırlığı: 6 ton
  • Operasyonel irtifa: 35 bin feet
  • Görev yarı çapı: 500 NM (deniz mili)/ 900+ km
  • Seyir hızı: 0.6 Mach (gelecekte 0.8+ Mach ve 1.2+ Mach hızlara çıkabilir)
  • Faydalı yük kapasitesi: 1500 kg (dahili silah istasyonları ile)
  • Yüksek manevra kabiliyeti
  • Otomatik iniş ve kalkış- seyir
  • Düşük radar izi
  • SATCOM haberleşme
  • Kısa pistli uçak gemilerinden kalkış
  • AESA radarı ile uyumlu

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir