Albert Einstein’in “arılar yok olduktan sonra insanların sadece 4 yılı kalmıştır,” sözü, bu minik böceklerin dünya için önemini ortaya koyuyor. Doğadaki çiçeklerin polenlerini taşıyarak üremelerini sağlayan arılar yok olduğunda, hem dünya üzerindeki bitki örtüsü hem de insanoğlunu besleyen tarım faliyetlerinin büyük hasar alması bekleniyor. Bitkilerin yok olmasının ardından hayvanların da yok olması için bir iki yıl yetecek ve ardından beslenecek bitki bulamayan hayvanların da yok olmasından sonra dünyadaki besin kaynaklarını büyük oranda bitiren insanların çok büyük bölümünün açlıktan yok olması bekleniyor. Sadece, yapay ve çok pahalı tarımsal faaliyetlerle hayatta kalmayı başaran, çok küçük ve dışarı kapalı bazı toplulukların dünya üzerinde zor şartlarda yaşamaya devam edebileceği düşünülüyor.
Ancak bilim insanları bu kabus senaryonun gerçekleşmemesi için robotları ve yapay zekayı devreye sokmayı planlıyor.
Arı yerine minik drone
Bilim insanlarının yeni geliştirdiği minik bir drone, arıların görevini üstleniyor ve çiçeklerin polenlerini diğer çiçeklere taşıyor. Böylece bitkilerin üremesini sağlıyor.
Japonya İleri Bilimler ve Teknolojiler Enstitüsü’nden araştırmacı Eijiro Miyako’nun ve ekibinin geliştiridiği minik prototik drone, çiçekten çiçeğe konarak, polenlerin çiçekten çiçeğe ulaşmasına yardımcı oluyor.
Arıların, çevre kirliliği, iklim değişikliği gibi nedenlerle göç ettiği alanlarda çiçeklerin döllenmesi için doğaya salınacak bu robotların binlercesi böylece büyük tarım arazilerinde, meyve bahçelerinde, doğal yaşam alanlarında bitki yaşamının devam etmesine katkıda bulunacak.
Elbette çiçekler sadece arılar sayesinde polen taşımıyor, rüzgarlar veya diğer böcekler de polen taşınmasına katkıda bulunuyor ancak polenlerin taşınmasında en etkili yöntemin arılar olduğu biliniyor.