Ukrayna, Toyota Mirai’nin hidrojen yakıt tankını Rusya’ya karşı uzaktan kumandalı bombaya dönüştürüyor. Ukraynalı savaşçılar, çeşitli araç modellerinden parçalar toplayarak kendi intihar amaçlı insansız hava araçları ve diğer uzaktan kumandalı araçları üretiyorlar.
Elektrikli araç sahiplerinin yüreğine, bir akü yangını veya bir hidrojen tankı patlaması düşüncesi kadar korku salan hiçbir şey yoktur. Ancak olayların olumlu bir şekilde gelişmesiyle Ukraynalı savaşçılar yakın zamanda bu potansiyeli Rus işgalcilere karşı uzaktan kumandalı bir bomba kullanarak değerlendirdiler.
Araçlardaki hidrojen yakıt tankı bomba gibi patlıyor
Bombanın, kısmen bir Toyota Mirai hidrojen yakıtlı aracın yakıt deposu kullanılarak yapılmış olması dikkat çekici. Bir bakıma, inanılmaz derecede küçük bir hidrojen bombası geliştirdiler.
Bombanın, Ukrayna’nın kuzeyindeki Vovchansk’ta Temmuz ayında gerçekleştirilen karşı saldırının bir parçası olarak hazırlandığı bildirildi. Rus birliklerinin Vovchansk’ın güneyinde gerçekleştirdikleri saldırıda başarısız oldukları ve kuzeyden kasabaya bakan birleşik bir fabrikaya çekildikleri bildirildi.
Ukraynalılar mevzileri neredeyse kuşatmışlardı ancak tesise doğrudan saldırı başlatmak için yeterli ateş gücüne sahip değillerdi. Yabancı askeri yardımların azalması hava saldırılarının yapılmasını engelledi ve standart insansız hava araçları yeterli büyüklükte yük taşıyamadı. Ancak Ukraynalılar, IED yapımında alışılmadık bir malzeme kaynağına başvurdular: elektrikle çalışan araçlar.
Ukraynalı savaşçıların çeşitli araç modellerinden parçalar toplayarak kendin yap intihar İHA’ları ve diğer uzaktan kumandalı araçlar ürettikleri bildiriliyor. Elektronik karşı tedbirlerin uygulanması, hava araçlarının kullanımını daha da zorlaştırdı.
Bunun sonucunda Ukraynalılar, Toyota Mirai’nin hidrojen yakıt hücresinden üretilen, 440 pound ağırlığındaki patlayıcıyı konuşlandırmak için kara ulaşımını tercih ettiler.
Hidrojenle çalışan Mirai, gücünü yüksek basınçlı bir kaptan H2’yi bir yakıt hücresine aktararak alır. Bu hücre, aracın elektrik motorlarını çalıştırmak için elektrik üretiyor.
Ruslardan ağaçlarla gizlenen, kısmen hasarlı bir köprünün üzerinden geçen robotik kontrollü bir araca bomba yerleştirildi. Patlamadan önce bileşiğin doğu yapısına ulaştı ve mantar bulutu ve büyük bir yangına neden oldu. Bombanın bir Rus mühimmat deposuna isabet ettiğine dair spekülasyonlar var. Patlama Rusların tahkimatlarını deldi ve onları savunmasız pozisyonlarını güçlendirmeye yöneltti.
Görünüşe göre bu durum, savunmalarında zaaflar yaratarak Ukraynalı direnişçilerin toprak kazanmasına ve agrega tesisindeki Rus güçlerini destekleyen tedarik hatlarının tehlikeye girmesine yol açtı.