Techinside Google News
Techinside Google News

Apple ürünleri artık çok daha ucuza tamir edilebilecek!

Yakın zamanda düzenlenen bir Beyaz Saray etkinliğinde Apple, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki federal bir onarım hakkı yasa tasarısını resmi olarak destekleyeceğini ve bağımsız mağazalara ve tüketicilere ürünlerini tamir etmeleri için kaynak sağlayacağını doğruladı.
- Advertisement -

Bu destek, Başkan Joe Biden’ın şirketler arasındaki rekabeti teşvik etmek ve yeni işler yaratmak için ülke çapında “bölgesel teknoloji merkezleri” kurma çabasıyla birlikte geliyor. Apple’ın hizmet ve operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı Brian Naumann, markanın “herkesin bu desteği sağlayacağına inandığını” belirtti.

Federal mevzuat hazırlanana kadar şirket, “Kaliforniya’nın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yeni onarım hükümlerine saygı gösterecek.” ve bunları isteyen kişilere kılavuzlar, aletler ve yedek parçalar gibi belgeleri “makul fiyatlarla” sunacak. Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Lael Brainard’a göre bu hamle aynı zamanda gereksiz atıkların çöplüklerden uzak tutulmasını da sağlayacak.

Naumann, ulusal onarım yasasının nasıl görünebileceğine dair bazı önerilerde bulunmaya devam ediyor. İyi bir yasa tasarısı “hırsızlığı önlemek için güvenlik özelliklerini sürdürür, onarımda kullanılan parça türleri konusunda tüketicilere şeffaflık sağlar ve güçlü bir standart oluşturur“. Diğer eyaletlerin kendi onarım hakkı yasaları var ve daha büyük potansiyel de yolda. Evrensel bir kurallar dizisine sahip olmak, çatışan yasalarla ilgili her türlü karışıklığı ortadan kaldıracak. 

Apple’ın onarım hakkı desteği bazıları için şok edici olabilir. Teknoloji devi, kısıtlamaların “güvenlik veya güvenlik nedenleriyle gerekli” olduğunu iddia ederek insanlara cihazlarını tamir etme yeteneği verilmesine karşı çıkıyor. Ancak FTC başkanı Lina Khan’ın da belirttiği gibi, “bu iddialar sınırlı kanıtlarla destekleniyor.“.

Son haberlere dikkat ettiyseniz, Apple Ağustos ayında Kaliforniya’nın yasa tasarısını destekledi ve bu da şirketteki tutumların değiştiğini gösteriyor. Kaliforniya kurallarına göre cihaz üreticilerinin donanım malzemelerini belirli bir süre içinde sunması gerekecek. Fiyatı 50 ila 99,99 ABD Doları arasında olan ürünler üç yıllık destek alacak. iPhone’lar gibi 100 doların üzerindekiler ise yedi yıl alacak. 

Şimdi merak ediyor olabilirsiniz: gerçekten bu mu? Apple, herhangi bir koşul olmadan onarım hakkına tamamen katılıyor mu? Tam olarak değil. Eskilerin dediği gibi şeytan ayrıntıda gizlidir.

Apple’ın New York veya Minnesota’dan değil ülke çapında destek sunarken özellikle Kaliforniya yasalarına uymasının birkaç nedeni var. Birincisi, mevzuat yalnızca 1 Temmuz 2021’den sonra üretilen ve satılan elektronik cihazları kapsıyor. Eski cihaz sahiplerinin şansı yaver gidiyor. İkincisi, parçaların eşleşmesini durdurmaz.

Fast Company raporunda açıklandığı gibi parça eşleştirme, bileşenlerin “birlikte gönderildikleri” cihaza bağlandığı yerdir. Parçalar düzgün şekilde bağlanmamışsa yazılım özellikleri çalışmayacak. Bu, Fast Company’nin Apple’ın aktif olarak dahil olduğu bir uygulama olduğunu iddia ediyor.

Raporda, bileşenleri istiyorsanız Apple’ın kurallarına göre oynamanız gerekeceği, bunun da kişisel bilgilerin ifşa edilmesi veya “yıllarca süren denetimleri kabul etmeniz” ile sonuçlanabileceği belirtiliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir