Geçtiğimiz yıllar içinde Apple’ın popüler telefonu iPhone’u satın alabilmek için böbreğini satan Çinli gencin haberin, şaşkınlıkla okumuştuk. Ancak bu ne duyulan ilk haber oldu ne de sonuncusu. Çin mafyası Apple’ın çeşitli ürünleri karşılığında bir organ borsası oluşturmuşlardı. Akıllı telefonlar için dünyanın en büyük pazarını oluşturan Çin maalesef Apple açısından hep karamsar haberleri ile gündeme geldi.
Peki, neden Apple’ın Çin ile yıldızı bir türlü barışmadı?
Çin’de standart bir işçinin bir aylık maaşı ortalama 600 dolar civarında. Gelir düzeyinin düşük olduğu Çin’de Apple’ın yüksek rakamlar ile sattığı ürünler için pazarın büyüklüğü ile orantılı bir büyüme elde etmesi hiç mümkün olmadı. Özellikle Çin’de son yıllarda hızlı büyüme gösteren ve ürün nitelikleri bakımından iPhone’a yakın olmakla birlikte fiyat olarak neredeyse üçte biri rakamlara satılan Xiaomi modelleri Apple’ın büyümesinin önünde büyük bir engel teşkil ediyor. Xiaomi şu anda Çin’de yüzde 14 pazar payı ile bir numaralı oyuncu konumunda bulunuyor.
Elbette Apple için Çin’de büyümenin önündeki tek engel fiyat değil. Coğrafi zorluklar, Çin hükümetinin sadece Apple odaklı olmayan ama genel olarak Amerika Birleşik Devletleri menşeli ürünler için uyguladığı engelleyici baskı Apple’ın işini zorlaştırıyor.
Görünen o ki Apple Çin’de büyüme problemleri yaşarken Çinli üreticilerin hızla küresel arenada yaygınlaşması Apple’ın gelecek dönemlerde başını ağrıtabilir.
Çin’de ortalama işçi maaşları ne kadar?
Okuyucularımızdan gelen eleştiriler nedeniyle bu bilgiye yer vermemiz gerekti. Çin’de ortalama işçi maaşlarının 600 dolar civarında olduğu bilgisi resmi bir kaynaktan geliyor. Bu bilginin kaynağı Çin İşçi Bilgilendirme servisinin yayıınladığı bir bültene dayanıyor. Çin Ulusal İstatistik Enstitüsü‘nün verilerine dayanılarak yayınlanan bültene göre Çin’de 2014 yılı itibariyle işçi başına düşen gelir 2012 yılı itibariyle 4.000 Yuan’ın üzerindedir. 1 Yuan 0,162 dolara denk geldiği için bu da yaklaşık 650 dolara denk gelmektedir ki bu durumda haberimizide rakamı düşük bile verdiğimiz ortaya çıkıyor. Aşağıda bu veriye ait grafiği ve yukarıda verdiğimiz linkden çok daha detaylı bilgileri içeren sayfaya ulaşabilirsiniz.
Kırmızı çizgi ulusal geliri, yeşil çizgi ise göçmenlerin gelirini gösteriyor.