Techinside Google News
Techinside Google News

Apple, iMessage konusunda AB’yi dinlemek zorunda değil!

Avrupa Komisyonu bugün yaptığı duyuruda, Apple tarafından sağlanan mesajlaşma uygulaması iMessage'ın Avrupa Birliği Dijital Pazarlar Yasası (DMA) kapsamında "temel platform hizmeti" olarak tanımlanmadığını duyurdu.
- Advertisement -

Karar, Apple hizmetinin diğer mesajlaşma hizmetleriyle birlikte çalışabilirlik sunma zorunluluğu da dahil olmak üzere yeni zorlu yükümlülüklerle karşı karşıya kalmayacağı anlamına geliyor. Komisyon ayrıca Microsoft’un Edge tarayıcısını, Bing arama motorunu ve reklamcılık işini temel platform hizmetleri olarak belirlememeye karar verdi.

AB’nin basın açıklamasına göre, bunlar, çekirdek platform hizmeti belirleme için niceliksel eşikleri karşılamalarına rağmen kapı bekçisi hizmetleri olarak nitelendirilmedi: “Tüm argümanların kapsamlı bir değerlendirmesinin ardından, ilgili paydaşların girişlerinin dikkate alındığı ve Dijital Pazarlar Danışma Komitesi’nin görüşlerinin dinlendiği Komisyon, iMessage, Bing, Edge ve Microsoft Advertising’in kapı bekçisi hizmetleri olarak nitelendirilmediğini buldu.

Karar, Komisyon’un geçen Eylül ayında düzenlemeye tabi 22 hizmetin listesini yayınladığında başlattığı beş aylık bir soruşturmanın sonucu. Apple’ın App Store’unu, Safari tarayıcısını ve iOS işletim sistemini temel platform hizmetleri olarak belirlemesine rağmen, soruşturma tamamlanana kadar iMessage hakkında nihai karar vermeyi erteledi. iPadOS’a yönelik de benzer bir soruşturma sürüyor.

Bu arada Meta, DMA kapsamında çekirdek platform hizmetleri olarak belirlenen mesajlaşma platformlarından ikisi olan WhatsApp ve Messenger‘ı gördü ve bunları üçüncü taraf hizmetleriyle birlikte çalışabilir hale getirmek için çalışıyor. Şirket yakın zamanda WhatsApp’ın birlikte çalışabilirliğinin nasıl çalışacağını özetledi ve kullanıcılarının harici mesajlaşma uygulamalarından iletişim almayı nasıl seçmeleri gerektiğini ve bu mesajların daha sonra ayrı bir gelen kutusunda görüneceğini açıkladı. WhatsApp ile birlikte çalışmak isteyen şirketlerin Meta ile bir anlaşma imzalaması ve şartlarına uyması gerekecek.

Her ne kadar iMessage, resmi DMA tanımıyla birlikte gelen kurallara uyma yükünden kurtulmuş olsa da düzenleyici inceleme dönemi; Apple’ın, Google’ın zorladığı, iPhone’larda platformlar arası RCS mesajlaşma standardını desteklediğini duyurmasıyla aynı zamana denk geldi. Bir tesadüf gibi görünmeyen bir şekilde Apple, RCS duyurusunu Avrupa Komisyonu’nun DMA kararına itiraz için son tarih olan 16 Kasım’da yaptı. 

Apple

Google, Komisyon’un kararından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Google sözcüsü Emily Clarke, yaptığı açıklamada “Bu popüler hizmetleri DMA kurallarından hariç tutmak; tüketicilere ve işletmelere diğer, daha açık platformlarda zaten mevcut olan geniş kapsamlı seçimlerin sunulmayacağı anlamına geliyor.” dedi.

Apple, iMessage yanında çapraz platform standartını da destekleyeceğini açıkça belirtti; bu, şirketin özel mesajlaşma servisini değiştirmeyeceği anlamına geliyor. Apple sözcüsü Jacqueline Roy, “(RCS), Apple kullanıcıları için en iyi ve en güvenli mesajlaşma deneyimi olmaya devam eden iMessage ile birlikte çalışacak.” dedi. Mavi ve yeşil baloncuklar arasındaki ayrım devam edecek, ancak artık yeşil baloncuklar SMS yerine özellik dolu RCS üzerinden gönderilen mesajları belirtecek.

DMA 7 Mart’ta tamamen yürürlüğe girdiğinde Apple’ın Safari tarayıcısı, iOS işletim sistemi ve App Store‘un hâlâ düzenlemenin en katı gerekliliklerine uyması gerekiyor. Apple yakın zamanda düzenlemeye uymak için WebKit dışında alternatif uygulama mağazalarına ve tarayıcı motorlarına izin verilmesini de içeren bir dizi değişiklik yaptığını duyurdu.

Ancak eleştirmenler, Apple’ın DMA’ya uyum sağlama şeklinden memnun değil. Özellikle, her yıl her indirme başına geliştiricilere €0.50 ücret ödenecek olan Temel Teknoloji Ücreti eleştiriliyor, hatta uygulamaları alternatif uygulama mağazalarında dağıtırken bile (ilk milyon indirme muaf tutulur).

Epic Games CEO’su Tim Sweeney, Apple’ın planlarını “sıcak çöp” ve “kötü niyetli uyumun yeni bir örneği” olarak adlandırırken, Spotify ise yeni ücretin “açık ve net bir şantaj” olduğunu ve uyum planının “tamamen bir komedi” olduğunu belirtti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir