Anduril ve diğer teknoloji şirketlerinin oluşturduğu bu konsorsiyum, savunma sanayisinde büyük ihalelere talip olarak sektördeki dev firmalarla yarışmayı hedefliyor.
Financial Times’a göre, konsorsiyum savunma sanayisi için gerekli hemen her alanda hizmet sunabilecek. SpaceX, geniş Starlink uydu ağı ile dünyanın en büyük uydu operatörü konumunda ve savunmaya özel Starshield uydu programıyla DoD ile hali hazırda iş birliği yapıyor. Öte yandan, OpenAI’in yapay zeka yetenekleri, DoD için güvenli ve özel yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesinde kullanılacak.
Anduril ise OpenAI’in yapay zeka çözümleri ve Palantir’in veri analiz yazılımlarını mevcut insansız hava aracı (İHA) ve otonom yazılım ürünlerine entegre etmeye başladı. Şirket, Bolt adlı İHA’sıyla dikkat çekiyor. Bolt, hedef takip ve gözlem için ideal bir platform sunarken, Bolt-M adlı varyantı, otonom saldırılar yapabiliyor. Bu model, hedefe çarpmadan önce kendini imha ederek bir parça bombasına dönüşüyor.
Konsorsiyum, DoD’nin yaklaşık bir trilyon dolarlık bütçesinden daha büyük bir pay almayı hedefliyor. Boeing, Lockheed Martin ve Raytheon gibi dev şirketler (Primes) yıllardır savunma projelerinde lider konumda olsa da, modern savaş gereksinimlerine yeterince hızlı uyum sağlayamamaları eleştiriliyor. Örneğin, Boeing’in 737 Max kazalarından sonra ortaya çıkan yönetim sorunları, savunma ve uzay bölümlerine de yansıdı. NASA’nın Ticari Mürettebat Programı kapsamında geliştirilen Starliner kapsülü hala operasyonel bir görev uçuşu gerçekleştiremedi.
SpaceX gibi daha küçük, yenilikçi ve risk sermayesi destekli şirketler, hızlı hareket ederek modern savaş koşullarına uygun çözümler geliştirebiliyor. Bu durum, savunma ihalelerinde daha dinamik ve esnek bir yapının gelecekteki hakimiyetini işaret ediyor.
Konsorsiyumun başarısı, savunma sanayisinde büyük ölçekli şirketlerin uzun süredir sahip olduğu tekelin kırılabileceği yönündeki beklentileri artırıyor.