Site icon TechInside

Anduril, 1.5 milyar dolar yatırım aldı!

Anduril, Lockheed Martin, RTX, Northrop Grumman, Boeing ve General Dynamics gibi ABD Savunma Bakanlığı ile milyarlarca dolarlık iş yapan, savunma üretimi üzerinde neredeyse tam bir hakimiyete sahip beş büyük savunma firmasına katılma yolunda.

Palmer Luckey tarafından kurulan savunma girişimi, bu köklü devlere ciddi bir rakip olmayı hedefliyor ve son zamanlarda kazandığı başarılar dikkat çekmeye başladı. Şirket, bu yılın başlarında küçük insansız savaş uçağı prototipleri geliştirme ve test etme programında Lockheed, Northrop ve Boeing’i geride bıraktı. Anduril, aynı zamanda savunma üretimine Silikon Vadisi hızını getirerek rakiplerinden daha hızlı hareket edebileceği iddiasında bulunuyor.

Bu son yatırım turu, Anduril’in Aralık 2022’deki 8.5 milyar dolarlık değerlemesinden sonra oldukça büyük bir sıçrama. Şirket, yatırımcılara gelirini geçen yıla göre ikiye katlayarak yaklaşık 500 milyon dolara ulaştığını bildirdi. Bu, şirketin mevcut değerlemesinin 28 kat gelir çarpanına sahip olduğu anlamına geliyor ki bu, birçok geç aşama girişim için yüksek bir oran. Karşılaştırıldığında, Lockheed Martin’in gelir çarpanı yaklaşık 1.9x ve Boeing’in ise 1.3x civarında. Ancak, bu düşük çarpanlar, milyarlarca dolar daha yüksek gelirlere dayanmaktadır; Lockheed Martin, 2023 yılında 67.6 milyar dolar, Boeing ise 78 milyar dolara yakın gelir elde etti.

Anduril’in yeni yatırım turu, Founders Fund ve Sands Capital tarafından ortaklaşa yönetildi. Founders Fund, Anduril’in 2017’deki tohum turu ve A Serisi yatırım turunu da yönetmişti. Bu turda ayrıca Fidelity Management and Research Company ve Baillie Gifford gibi önemli kurumsal yatırımcılar da yer aldı.

Şirket, yeni yatırımla “Arsenal” adını verdiği yazılım tanımlı yeni bir üretim platformunu ölçeklendirmeyi planlıyor. Bu platform, her yıl “on binlerce otonom askeri sistem” üretmek üzere 5 milyon metrekareden fazla üretim alanını artıracak ve 1.500’den fazla kişilik bir iş gücüne sahip olacak.

Anduril’in amacı, savunma üretimini “hiper ölçeklendirmek” ve savunma sistemlerini, şu anda yalnızca birkaç çok pahalı sistemin üretildiği bir ölçekte üretmek. Arsenal, bu amaca hizmet edecek şekilde tasarlanmış esnek ve tekrarlanabilir bir model olacak.

Yedi yıllık şirketin hükümet ve özel yatırımcılarla elde ettiği başarı, daha önce hükümet sözleşmelerinin uzun süreleri nedeniyle yatırım yapılamaz olarak görülen savunma teknolojisi sektörüne olan ilgiyi artırdı. Ancak, Anduril’in başarısının diğer şirketleri de aynı şekilde etkileyip etkilemeyeceği henüz belli değil.

Exit mobile version