Amazon kısa bir süre önce Fortune 500 listesindeki büyük teknoloji şirketlerinden biri olarak ilk resmi şeffaflık raporunu yayınladı. Şirket böylelikle hükümetin kendilerinden ne tür müşteri verilerini talep ettiğine dair de bilgileri paylaşmış oldu.
Buna göre 1 Ocak 2015 ile 31 Mayıs 2015 tarihleri arasında Amazon toplamda 813 adet celp talebi aldı e bunlardan 542’sine tam olarak yanıt verdi. Öte yandan toplamda 25 ayrı arama emri ile karşılaştı, bunların sadece 13’ünü tam yanıtlarken, geri kalanlara yanıt vermedi. Amazon’un açıklamasına göre online alışveriş devi 249 ulusal güvenlik konulu taleple karşı karşıya kaldı.
Ünlü marka, güvenlik kuvvetlerinin kriminal davalar ve terör çalışmalarına karşı yardıma her daim açık olduklarını ve göreve hazır bulunduklarını bildirirken, ürünlerinin, sistemlerin ya da müşterilerin kullandığı servislerin güvenliğini, gizliliğini ihlal edecek her tür talebe ise karşı olduklarını duyurdu.
Amazon yasal olarak böyle bir açıklamada bulunmak mecburiyetinde değil. Öte yandan geçtiğimiz yıl Google, Snapchat, Yahoo ve Twitter gibi mecraların, hatta NSA’in bile halk baskısıyla şeffaflık raporu sunması bir bakıma Amazon için de baskıya sebep oluyordu.