Techinside Google News
Techinside Google News

Amazon’da İK süreçleri nasıl işliyor?

- Advertisement -

Son dönemin popüler deyişi “gelecek bulutta”, Amazon için tek bir anlam taşıyor: Gelecek Amazon Web Services’ta (AWS). Hal böyle olunca, şirket iş odağının kayda değer bir bölümünü bu bulut teknolojilerine kaydırmak istiyor. Yine de yeteri kadar hızlı bir biçimde kaliteli mühendis bulamıyor. Jeff Bezos bu sorunu sıradışı bir yöntemle çözüyor; şirket içindeki takımlar birbirinden adeta yetenek avlıyor.

Gelecek vadeden, yetenekli mühendislerle mülakat masasına oturulduğunda, İK yetkilisi iş adayına şirkette çalışabileceği pozisyonlarla ilgili seçenekler sunuyor. Bir AWS yetkilisi, “Hızlı büyüyen bir şirket olarak, ilgi çeken çok fazla iş fırsatımız bulunuyor. Yeni mesai arkadaşlarımıza başlangıç yapmak istedikleri pozisyonla ilgili seçenekler sunuyoruz ve bazen Amazon’da beş yıl çalışan biri başka bir göreve geçebiliyor.”

Amazon’un gözbebeği: Alexa ve drone

Örneğin Amazon’un İK departmanı, yetenekli mühendislere gönderdiği teklif mektuplarında başvurulan pozisyonun yanı sıra çok daha popüler (ve yeteneğe ihtiyaç duyan) Alexa ve drone gibi alanları önerebiliyor. Şirket Alexa ile Echo adlı ürününün sesli asistan altyapısını sağlıyor. Drone departmanı ise insansız teslimat servislerinin geleceği olarak görülüyor. Jeff Bezos’un her iki projeyi de yakından takip ettiği biliniyor.

İşin ilginç yanı ise, mühendisi işe almayı planlayan bölüm yetkilisinin, İK departmanı tarafından yapılan bu tekliften haberi dahi olmayabiliyor. Business Insider’a yapılan açıklamaya göre İnsan Kaynakları, sundukları ek teklif için ilgili birimlerden izin almak zorunda değil.

Dolayısıyla bu durum yeni işe girecek mühendislerin hoşuna gidiyor ama işe almayı yapan müdürler için aynısını söylemek mümkün değil. Öyle ki, bir müdürün kendi departmanından üç yetenekli mühendisi, birkaç hafta içinde diğer departmanlara kaptırdığı belirtiliyor.

Amazon Web Services dönüşüme ayak uydurabilecek mi?

İşler o kadar hızlı büyüyor ki, personelin yeterli eğitimi alacak vakti bile olmuyor. AWS’nin yakaladığı büyük ivme, aynı zamanda bir yük haline geliyor. Konuyla ilgili konuşan bir başka çalışan, hem hızlı büyüme hem de iş alanlarının henüz çok yeni olması nedeniyle Amazon’da sürekli bir değişim yaşandığının altını çiziyor.

Şirket her yeni çalışanını bir günlük oryantasyon ile karşıladıktan sonra, onlara 90 günlük yapılacakları içeren “kişiselleştirilmiş bir eğitim planı” veriyor. Bu planda kimlerle tanışmaları gerektiği ve müdürlerinden şirketle ilgili görüşler gibi içerikler yer alıyor.

İlk gün bu formları doldurduktan sonra, ikinci gün mesai başlıyor. İnsanlar çoğu zaman yaptıkları işi bizzat tecrübe ederek, hatalar üzerinden öğrenmek zorunda kalıyor. Amazon hakkında ünlü İK ağı Glassdoor’da yer alan şu açıklama konuyu özetliyor: “Kendi kendinizi motive etmek zorundasınız. Kimse size burada gelip destek olmayacak ve iyi bir iş yaptığınızı söylemeyecektir.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir