Site icon TechInside

Amazon, üç yeni nükleer enerji anlaşması imzaladı!

Google’ın ardından Amazon da nükleer enerjiye yönelerek bu alanda önemli bir adım attı. Şirket, küçük modüler reaktörler (SMR’ler) inşa etmek için üç yeni anlaşma imzaladığını duyurdu. Bu hamle, teknoloji devlerinin artık temiz enerjiye verdikleri önemi açıkça ortaya koyuyor.

Amazon, üç yeni nükleer enerji anlaşmasına imza attı

Amazon, Google gibi geleneksel nükleer santraller yerine daha küçük ölçekli ve hızla kurulabilen SMR’leri tercih ediyor. İlk anlaşma, Energy Northwest ile yapıldı ve 2030’ların başına kadar dört SMR’nin geliştirilmesini kapsıyor. Washington’daki bir nükleer tesisinin yakınına kurulması planlanan bu reaktörlerin 770.000 eve yetecek kadar elektrik üretmesi hedefleniyor. Hatta projenin ilerleyen aşamasında 12 üniteye kadar çıkarak daha geniş bir alana hizmet vermesi de gündemde.

Amazon, üç yeni nükleer enerji anlaşmasına imza attı.

Amazon’un ikinci anlaşması ise gelişmiş nükleer reaktör tasarımları üreten X-energy ile. Şirket, X-energy’nin geliştirdiği Xe-100 modelini kullanan bir nükleer tesis projesine dahil oldu. Ayrıca X-energy’nin 500 milyon dolarlık finansman turuna da öncülük ederek şirkete olan güvenini gösterdi. X-energy, 2039’a kadar ABD’de 5.000 MW’ı aşan bir SMR kapasitesi oluşturmayı hedefliyor.

Amazon’un üçüncü anlaşması ise Virginia’da faaliyet gösteren kamu hizmeti şirketi Dominion Energy ile. Bu anlaşma kapsamında mevcut bir nükleer santralin yakınına yeni bir SMR kurulması planlanıyor. Böylece bölgedeki veri merkezlerinin giderek artan enerji ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Teknoloji dünyasının önde gelen isimleri olan Amazon, Google ve Microsoft, iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir enerji hedefleri doğrultusunda nükleer enerjiye olan yatırımlarını artırıyor. Özellikle yapay zeka gibi enerji yoğun alanlarda faaliyet gösteren bu şirketler için nükleer enerji, karbon salınımı yapmayan ve kesintisiz enerji sağlayan önemli bir alternatif olarak öne çıkıyor. Ancak nükleer enerjinin atık yönetimi ve çevresel riskler gibi tartışmalı yönleri de bulunuyor.

Exit mobile version