Site icon TechInside

Amazon Twitch ile ne yapacak?

Geçtiğimiz haftalarda bir söylenti çıkmıştı; Google Twitch’i satın alacak. Konuşulan rakam 1 milyar dolardı. Twitch’in ne olduğuna birazdan bakacağız ama ufak bir bilgiyi hatırlamakta fayda var; Google 2006 yılında YouTube‘u 1,6 milyar dolara satın aldıktan sonra YouTube dünyanın en çok trafik alan çevrimiçi video paylaşım sitesine dönüştü ve şu anda dünyadaki internet trafiğinin yüzde 20’sinin kaynağını oluşturuyor.

Nedir bu Twitch?

Twitch 2007 yılında kurulan Justin.tv isimli sitenin bir yan ürünüydü. Justin.tv insanların bilgisayar ve mobil cihazlarından canlı yayın yapmasını sağlıyordu. Twitch ise bu canlı yayınların sadece oyuna odaklanmış olan kanalıydı.

Twitch Justin.tv’den çok daha hızlı büyüdü. Açıldığı ilk ayda 8 milyon ziyaretçiye ulaştı. Bu sene Şubat ayında Jutin.tv adını Twitch Interactive olarak değiştirdi. Geride bıraktığımız Nisan ayı itibariyle Twitch Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çevrimiçi canlı yayın trafiğinin yüzde 40’ını tek başına oluşturur duruma gelmişti. Bu ayın başında ise  Justin.tv servisi tümüyle kapandı.

Twitch nasıl bu kadar hızlı büyüdü?

Dünya üzerinde oyun oynamak kadar bu oyunlardaki stratejileri, taktikleri seyretmeyi seven çok büyük bir oyuncu kitlesi var. Öte yandan Starcraft, World of Warcraft, League of Legends gibi takımlar ile karşılıklı mücadeleye ve grup aktivitelerine dayanan oyunlar giderek dijital spor müsabakası gibi izlenir hale geliyor.

Elbette Twitch’in patlama yapmasındaki dönüm noktalarından birisi yeni nesil oyun konsollarının içine entegre oluşu. Örneğin Sony PlayStation 4 oyun kumandasındaki tek tuşa basarak oyunlarınızı yayınlayabiliyor ve insanların seyrederken yorum yapmasına izin verebiliyorsunuz.

Twitch ne kadar değerliydi?

Geçtiğimiz yıl aldığı bir yatırım ile Twitch’in piyasa değeri 100 milyon dolar olarak belirlenmişti. Amazon’un Twitch için 970 milyon dolar nakit ödeme yapacak olması Twitch yatırımcıları, kurucuları ve hissedarları için şu anda hâlâ kutlama yapmaya devam etmelerini sağlamış olabilir.

Peki, Google ve diğerleri neden kaybetti?

Öncelikle diğerleri kelimesine açıklık getirelim. Aslında Google dışında Twitch ile ilgilenen bir diğer firma Yahoo olmuştu. Yahoo’nun oyuna girmesinin nedeni Google’ın YouTube platformu karşısında kendini konumlandırmak istemesi. Daha önce DailyMotion’ı satın almak isteyen Yahoo bunu başaramamıştı. Büyük ihtimalle Twitch’i bu yüzden satın almaktan vaz geçmiş olabilir.

Google’ın ise 1 milyar dolar ödemeye hazır olduğu konuşulmuştu. Kesin olarak neden bu satın almayı Google’ın yapmadığı merak konusu olmakla birlikte Twitch CEO’su Emmett Shear şöyle bir açıklama yaptı; “Amazon’u seçtik çünkü topluluğumuza inanıyorlardı, değerlerimizi ve uzun dönemli vizyonumuzu paylaşıyorlardı ve bu amaçlara ulaşmamız için bize yardım etmek istiyorlardı.”

Twitch ne kadar büyük?


Yazımızın girişinde Twitch’in büyümesi ile alakalı bazı bilgiler vermiştik. Geçtiğimiz Nisan ayında ABD’deki tüm çevrimiçi canlı yayın trafiğinin yüzde 40’ından fazlasından pay alıyor. Twitch kendi yayınladığı 2013 raporuna göre kullanıcılarının yüzde 58’i haftada 20 saatten fazla süreyi canlı video oyunları izlemek için harcıyor.

Esas soru: Amazon Twitch ile ne yapacak?

Amazon ticari hayatına kitap satarak başladı. Sonrasında bunu CD, DVD filmler takip etti. Pek bilinmese de dünyanın en büyük internet film veri tabanı olan IMDB Amazon’un bir ürünü. Amazon artık neredeyse her şeyi satan bir e-ticaret sitesi. Dünyanın en büyük Bulut servisi olan AWS’nin sahibi. Kısacası dijital oyun sektörünün nereye gittiği ile alakalı elinde belki de hiç kimsede olmayan verilere sahip.

Yeni nesil gençler TV karşısında vakit harcamaktansa internete bağlı ekranlar karşısında vakit geçiriyorlar. Amazon Twitch ile yeni yetişen bir neslin geleceğine yatırım yapıyor. Her ne kadar şu anda en çok konuşulan şey Twitch’in oyun alanında canlı yayın imkanı sunuyor olması gibi gözükse de ana kaynağını gözden kaçırmamak lazım. Dijital bir kameranın çekip sizin dijital bir ekranda gördüğünüz herhangi bir şeyi canlı yayın ile insanlara aktarmak.

Amazon’un Prime servisi emin adımlar ile büyüyor. Gelecek 10 yıl boyunca Amazon dünyanın en çok konuşulan yenilikçi şirketlerinden birisi olmaya aday. Apple’ın cep telefonlarına yaptığı şeyi Amazon TV dünyasına yapabilir.

Exit mobile version