Pandemi sonrasında pek çok şirket ofise dönüş kampanyaları başlatırken bu konuda en sert tutum ilginç bir biçimde teknoloji şirketlerinde yaşanıyor. Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla ve X gibi şirketlerin yanı sıra örneğin Roblox ve Zoom gibi firmalar ofise dönüşü zorunlu kılıp, bu zorunluluğa uymayan çalışanlarını işten çıkartmakla tehdit ederken Amazon gibi bazı firmalar ise haftada en az 3 gün ofise gelmeyen çalışanlarına terfi vermiyor.
İddiaya göre e-ticaret ve bulut bilişim devi Amazon firmasının iç yazışmalarında, haftada 3 gün ofise gitme zorunluluğunun yönetici sorumluluğunda değerlendirildiği ve bu politikaya uymayan çalışanların performans değerlendirmelerinde dezavantajlı bir durumda olabilecekleri vurgulanıyor. İlgili gönderide “Terfi süreci yöneticilerin sorumluluğundadır, yani düzenli görüşmeler ve esnek görevlendirmeler yoluyla gelişiminizi desteklemek ve terfi için gerekli tüm girdileri tamamlamak onların sorumluluğundadır. Şirket içi rolünüz gereği haftada 3 günden fazla ofisten çalışmanız bekleniyorsa ve buna uymuyorsanız, yöneticiniz durumdan haberdar edilecek ve terfi süreciniz Başkan Yardımcısı onayı gerekecektir” deniliyor.
Amazon’un çalışanlara yönelik dahili kariyer platformunda yer alan ayrı bir gönderide, “Amazon’un terfilere yönelik genel yaklaşımına uygun olarak, çalışanların görevlerinin gerektirmesi halinde haftada 3+ gün ofislerinden çalışmaları beklenmektedir.” deniliyor. Amazon sözcüsü Brad Glasser da verdiği bir demeçte “Terfiler, çalışanların büyüme ve gelişimini desteklediğimiz birçok yoldan biridir ve bir çalışanın bir sonraki seviyeye hazır olup olmadığını belirlerken göz önünde bulundurduğumuz çeşitli faktörler vardır. Her şirket gibi biz de terfi için değerlendirilen çalışanlarımızın şirket kurallarına ve politikalarına uygun davranmalarını bekliyoruz” diyerek haftada 3 gün ofiste çalışma zorunluluğunun terfi için bir kıstas olabileceğini doğruluyor.
Şirketin ofise dönüş hamlesini başlatmasından bu yana Amazon ile yaklaşık 350.000 tam zamanlı şirket çalışanı arasında gerginlik yaşanıyor. Mayıs ayında Amazon, Covid döneminden kalma ve ekip üyelerinin ne sıklıkla şirkette bulunmaları gerektiğine karar vermeyi yöneticilere bırakan bir politikadan vazgeçerek, çalışanlarının haftada en az üç gün ofiste çalışmalarını zorunlu kılmaya başladı. Bu zorunluluğun ardından bir grup çalışan şirketin Seattle’daki merkezinde protesto yürüyüşü yaptı. Çalışanlar ayrıca Amazon’un geçen yıl başlayan işten çıkarmaların bir parçası olarak 27.000 kişiyi işten çıkarma kararını nasıl ele aldığını da eleştirdi. Çalışanlar, Amazon CEO’su Andy Jassy’ye de ofise geri dönme zorunluluğunu kaldırması için şirket içinde bir dilekçe dağıttı ancak şirket bu konuda geri adım atmadı.
Pandemi döneminde kritik imalat ve lojistik sektörleri hariç hemen her firma uzaktan çalışma modelini benimsemişti. Pandemi sonrasında ise şirketler uzaktan çalışmaya devam, hibrit model ve tekrar eski usul ofiste çalışma arasında bir bocalama yaşıyor. Stanford Üniversitesi’nin geçtiğimiz yıl yaptığı bir çalışma, büyük firmalar dahil pek çok şirkette çalışanların ofise dönme konusunda ciddi bir direnç gösterdiklerini ortaya koyuyor.