Techinside Google News
Techinside Google News

Amazon, membransız akışkan batarya girişimine yatırım yaptı!

Amazon, membransız akışkan batarya teknolojisine yatırım yapıyor. Böylece, daha sürdürülebilir bir yapı kurulması hedefleniyor.
- Advertisement -

Amazon, veri merkezlerini yenilenebilir enerjiyle destekleme hedefinin bir parçası olarak, membransız akışkan batarya teknolojisi üzerinde çalışan İsviçre merkezli Unbound Potential girişimine yatırım yaptı. Amazon Web Services (AWS) aracılığıyla bulut hizmetleri sunan ve dünya çapında yüzlerce veri merkezi işleten şirket, bu tesislerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için fosil yakıtlardan uzaklaşıp daha sürdürülebilir bir yapı kurmayı amaçlıyor. Güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklar, yalnızca sınırlı saatlerde üretim yapabildiğinden, gece ve bulutlu havalarda enerji ihtiyacını karşılamak için fazla üretilen elektriğin depolanması kritik öneme sahip. Ancak geleneksel lityum bataryalar hem yüksek maliyetli hem de güvenlik açısından veri merkezleri için ideal değil.

Amazon, membransız akışkan batarya teknolojisine yatırım yapıyor

Bu noktada devreye giren Unbound Potential, enerji depolamada devrim niteliğinde bir teknoloji geliştirdi. Akışkan bataryalar, enerjiyi sıvılar içinde gerilim farkı olarak saklayan özel bir batarya türü. Sistemde kullanılan sıvılar, pozitif ve negatif yüklendikten sonra farklı tanklarda depolanıyor ve enerji kapasitesi tankların büyüklüğüne göre ayarlanabiliyor. Bu teknoloji, esnek yapısıyla veri merkezlerinin kesintisiz çalışmasını destekleyecek bir çözüm sunuyor. Geleneksel akışkan bataryalarda, sıvılar arasında enerji alışverişi sağlarken karışmalarını önleyen membran, en pahalı ve çabuk yıpranan parça olarak sistemin zayıf noktasını oluşturuyor. Ancak Unbound Potential, bu kritik parçayı tamamen ortadan kaldırarak yağ ve su gibi birbirine karışmayan sıvılarla çalışan yeni bir teknoloji geliştirdi. Bu sıvılar yanıcı değil, 20 bin şarj-deşarj döngüsüne dayanıklı ve saklanan enerjinin %85’ini geri kazanabiliyor.

2021 yılında İsviçre’de kurulan girişim, bu yeni teknolojiyi test etmek amacıyla Amazon ile bir pilot proje için anlaşmaya vardı. Toplam 6 MWs kapasiteli batarya sistemini içeren proje için Amazon, 2 milyon Euro yatırım yapacak ve sistemi veri merkezi sahasında devreye alacak. Sistemin düşük enerji yoğunluğu dezavantaj olarak görülse de sabit enerji depolama için tasarlandığından Amazon’un ihtiyaçları açısından bu durum büyük bir sorun teşkil etmiyor. Örneğin, 40 konteyner büyüklüğündeki bir alan sadece 10 MWs enerji depolayabiliyor. Yine de sistem, 4 ila 10 saat arasında enerji depolama kapasitesi sunmayı planlıyor ve gerektiğinde bu süreyi 20 saate kadar uzatabilecek esneklikte tasarlandı.

Bu yeni teknolojinin uzun vadede lityum bazlı bataryalara kıyasla hem maliyet avantajı sağlaması hem de veri merkezleri gibi yüksek güvenlik gerektiren yerlerde enerji depolamada yeni bir standart oluşturması bekleniyor. Amazon’un bu yatırımı, hem şirketin sürdürülebilirlik hedeflerine hem de enerji depolama teknolojilerindeki yenilikçi çözümlere verdiği önemi bir kez daha gözler önüne seriyor. Sisteme dair detaylar tam olarak açıklanmasa da proje, yenilenebilir enerjiyle çalışan veri merkezleri alanında çığır açabilecek potansiyele sahip.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir