Amazon ve Google gibi çok uluslu işlem yapan internet devlerinin Avrupa’dan kazandığı dev paralara rağmen ödedikleri “küçücük” vergiler Avrupa devletlerinin ekonomi/maliye bakanlarını küplere bindiriyor.
Ticari faaliyetlerinden elde ettikleri kazancı farklı ülkelerdeki merkezlere yönlendiren, bu sırada değişik masraf kalemleri çıkarıp kazançlarını da küçülten ve vergi cenneti ülkelerdeki düşük vergi oranlarını kullanarak çok ufak vergiler ödeyen Amazon, Google, Apple veya başka teknoloji devleri, en çok işlem yaptıkları dev Avrupa ülkelerine ise göstermelik vergiler ödeyerek Avrupa vatandaşlarından büyük kazanç elde etmeye devam ediyorlar. Vergi kalemini de çok düşük tuttukları için maliyetlerini aşağıya çekerek, yerel firmalarla haksız rekabet eden internet devleri, çok sayıda yerel yatırımcının iflas etmesine de neden oluyor.
Şimdi, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya’nın ekonomi bakanları, ortak bir bildiri yayınlayarak bu düzene son vermek için harekete geçtiklerini vurguladılar.
Google’ın vergi kaçakçılığını ispat etmek için geçtiğimiz yıllarda mali şube içinde internet bağlantısı kesilmiş, Google’ın hiçbir şekilde ulaşamayacağı özel ve gizli bir soruşturma ofisi açan ve burada topladıkları delliler de Google Fransa ofisini basmak için mahkemeden izin çıkartıp, Google ofisini organize bir suç çetesiymiş gibi özel polis ekipleriyle basan Fransız maliyesinin organizatörlüğünde toplanan Avrupa ekonomi yönetimi, bundan sonra Amazon ve Google gibi dev şirketleri vergilendirmek için ülkede gösterdikleri “kar” miktarını değil, ülkede yaptıkları toplam satış miktarını dikkate almak üzere çalışma yaptıklarını açıkladılar.
Böylece Google veya Amazon ya da diğer uluslarası dev teknoloji şirketleri, bir ülkede yaptıkları satıştan elde ettiği geliri, vergi cenneti olan başka bir ülkeye aktararak kar miktarını düşük gösterse de, yaptığı satışlara endeksli olan vergisini ağır haliyle ödemek zorunda kalacak.
Avrupa’nın geliştireceği bu yeni vergilendirme sisteminin ise online ticareti vergilendirmek konusunda sorun yaşayan tüm dünya ülkeleri için örnek olacağı tahmin ediliyor.