Blind isimli, teknoloji sektöründeki çalışanların yer aldığı bir forumda 2.500’den fazla Amazon çalışanıyla yapılan ankete göre, sadece yüzde dokuzu ofise dönüş kararından memnun. Ayrıca, çalışanların yüzde 73’ü bu politika nedeniyle iş değiştirmeyi düşündüğünü belirtti.
Özellikle uzaktan çalışmak üzere işe alınanlar için bu karar büyük bir sorun teşkil ediyor. Bir Amazon çalışanı, “Uzaktan çalışmak üzere işe alındım ve ofise yakın bir yerde yaşamıyorum. Ailem burada ve taşınmayı düşünmüyorum. Üstelik altı ay sonra işten çıkarılma riskim de var. Bu nedenle taşınmak bana mantıklı gelmiyor.” şeklinde yorumda bulundu. Ankete katılanların yüzde 32’si, ofise dönüş politikası nedeniyle bir arkadaşlarının istifa ettiğini belirtirken, yüzde 80’i ise bu karardan dolayı başka iş arayan kişiler tanıdıklarını söyledi.
Blind, aldığı önlemlerle yüksek doğruluk oranı sunuyor
Blind platformunun özelliği, çalışanların iş yerindeki e-posta adresleriyle hesap açmaları gerektiği için, Amazon’da çalıştığını söyleyen kişilerin bu bilgileri doğrulanıyor. Bu nedenle, anket bilimsel olmasa da oldukça güvenilir bir gösterge kabul ediliyor. Fortune tarafından yayımlanan bir habere göre, çalışanlar iç anketlerde de bu karara karşı olduklarını dile getiriyorlar.
Amazon çalışanları, ofise dönüş kararının iş-yaşam dengelerini bozduğunu ve bu durumun hayat kalitelerini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Bazı çalışanlar, bu politikaların çocuk sahibi olma kararlarını bile etkilediğini ifade ediyor. Diğer yandan, sadece çalışanların değil, yeni işe alımların da bu karardan etkilendiği belirtiliyor. Bir Microsoft çalışanı, Amazon’un işe alımlarda zorlandığını ve adayların bu karardan sonra iş görüşmelerini iptal ettiklerini bildirdi.
Amazon, ofise dönüş zorunluluğunu getiren tek teknoloji şirketi olmasa da, diğer şirketler bu konuda daha esnek davranıyor. Ancak sektör genelinde benzer politikaların benimsenmesi durumunda, evden çalışmayı tercih edenler için seçeneklerin azalacağı öngörülüyor.