Site icon TechInside

Amazon Almanya’ya milyar euroluk bulut yatırımı yapıyor!

Yapay zekâ yarışı ve bulut yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Adeta Avrupa’da yatırım turnesine çıkan ve İngiltere, Almanya ve Fransa’da milyar euroluk yatırımlar açıklayan Microsoft’un ardından şimdi Amazon da veri merkezi ağını genişletmek için önemli bir hamle gerçekleştirdi. AWS aracılığıyla Almanya’ya 7,8 milyar dolarlık yatırım sözü veren Amazon’un bu hamlesi ABD’li teknoloji devlerinin egemenlik ve gizlilikle ilgili yerel düzenlemelere ters düşmeden kârlı Avrupa pazarından gelir elde etmek için gösterdiği son çabayı temsil ediyor.

Amazon bu duyuruyla birlikte AWS European Sovereign Cloud için kendi veri merkezlerini inşa etmeyi planladığını ve tüm günlük operasyon ve desteğin AB merkezli çalışanlar tarafından yönetileceğini açıkladı. Yerel çalışanlara sahip olmak düzenleyicileri mutlu edecek olsa da, ABD’de geçtiğimiz ay Biden yönetimi tarafından imzalanan Yabancı İstihbarat Gözetleme Yasası (FISA) eki, Amazon’un başını ağrıtabilir.

Amazon’un bulut operasyonlarını yürüten (ve haliyle aslında en kârlı iş birimi olan) AWS yeni yatırımla ilgili yayınladığı açıklamada “AWS European Sovereign Cloud, müşterilere, tamamen AB içinde bulunan ve mevcut Bölgelerden bağımsız olarak işletilen altyapı ile Avrupa Birliği (AB) içindeki katı operasyonel özerklik ve veri ikamet gereksinimlerini karşılama yeteneği sağlayacaktır” diyor ve ekliyor: “AWS European Sovereign Cloud, müşterilerin tüm müşteri verilerini ve oluşturdukları meta verileri (AWS’yi çalıştırmak için kullandıkları roller, izinler, kaynak etiketleri ve yapılandırmalar gibi) AB’de tutmalarına olanak tanıyacak.”

Söz konusu yatırımla birlikte Almanya’ya akıtılacak olan toplam 7.8 milyar Avro, 2040 yılına kadar Almanya’daki AWS Avrupa Egemen Bulutu’na yapılacak yatırımlardan gelecek. AWS, bu yatırımın Almanya’nın toplam GSYİH’sine bu süre zarfında 17,2 milyar Avro ekleyeceğini hesaplıyor.

Öte yandan, geçtiğimiz ay ABD Başkanı Joe Biden Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) ABD’li işletmeleri ülkeye giren ve çıkan iletişimi dinleme yetkisini arttıran bir gözetleme yasasını imzaladı. FISA olarak bilinen yasada yapılan değişiklikler, hukuk uzmanlarını, özellikle etkilenebilecek şirket türleri söz konusu olduğunda, bu yeni yetkinin gerçek sınırları konusunda büyük ölçüde karanlıkta bıraktı. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ve benzeri kuruluşlar, yasaya ek olarak konulan maddelerin güçlü bir telefon dinleme aracının sınırlarını düzenleyen yasal dili aşırı muğlak hale getirdiğini ve “veri merkezlerini” hedeflediğini belirtiyorlar.

Dolayısıyla Amazon ve Microsoft gibi firmalar bir yandan Avrupa’da yeni bulut yatırım sözleri verse de bir yandan FISA’ya nasıl uyum sağlayacaklar (ve sağladıklarında Avrupa Birliği ve Avrupalı ülkelerin tepkileri ne olacak) merak konusu.

Exit mobile version