Mersin’de yükselen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk ünitesindeki çalışmalar hızla ilerliyor. Rosatom’un yürüttüğü projede, türbin tesisi montajında önemli bir aşama daha geride bırakıldı. 245 ton ağırlığındaki devasa türbin jeneratör rotoru, statora başarıyla yerleştirildi ve böylece türbin şaftının hizalama süreci başlamış oldu. Bu önemli adımın ardından, yıl sonuna kadar türbinin şaft döndürücü üzerine yerleştirilmesi hedefleniyor.
Akkuyu NGS, 2025’te resmi olarak faaliyete geçecek
Bu hassas işlem, Rosatom’un Akkuyu NGS projesi için türbin ekipmanlarının mühendisliğini üstlenen AAEM uzmanları tarafından gerçekleştirildi. Ana köprü vinci kullanılarak türbin binasına yerleştirilen rotor, yardımcı sistemlerin statora bağlanmasının ve yatakların takılmasının da önünü açmış oldu. Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh, rotorun başarılı bir şekilde yerine oturtulduğunu ve uzmanların turbo jeneratör şaft hattının hizalama işlemine başlayabileceğini belirtti.
Türbin jeneratör rotorunun montajı, türbin tesisi montajının son aşamasına geçildiğini gösteriyor. Şu anda Akkuyu NGS’nin ilk ünitesinde, türbin ve jeneratör rotorlarının tek hat halinde bağlanması için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu aşamanın tamamlanmasının ardından türbin, çark cihazına yerleştirilerek devreye alma öncesi testlere hazır hale getirilecek.
“Yap-Sahip Ol-İşlet” modeliyle hayata geçirilen ilk nükleer güç santrali olma özelliğini taşıyan Akkuyu NGS’nin ilk reaktör ünitesinin 2025 yılının ilk yarısında faaliyete geçmesi bekleniyor. Dört adet Rus tasarımı VVER 3+ nesil reaktörün bulunacağı santral, tam kapasiteyle çalışmaya başladığında yılda yaklaşık 35 milyar kWh elektrik üretecek ve Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık onda birini karşılayacak.