Türkiye’nin kent ulaşım sistemlerinin geleceğini tasarlamak hedefiyle yola çıkan Sürdürülebilir Mobilite İnisiyatifi, ilk işbirliğini Özyeğin Üniversitesi ile gerçekleştirdi. Kentleşme ve ulaşımın çevresel, ekonomik ve sosyal etkilerine dijitalleşme ekseninde çözüm bulmak amacıyla; Renault Group desteğiyle hayata geçen Sürdürülebilir Mobilite İnisiyatifi (SMİ), ulaşım sistemlerinin yeni düzene daha iyi entegrasyonuna katkı sağlamak ve inovatif çözümler geliştirmek amacıyla yola çıktı.
Sürdürülebilir Mobilite İnisiyatifi (SMİ), kentleşme ve ulaşımı tüm bileşenleriyle inceleyen inisiyatif, megakentlerdeki trafik yoğunluğu, enerji tüketimi, hava kalitesi ve sosyokültürel etkilere odaklanıyor. SMİ, kentsel ulaşımın ancak farklı disiplinlerin bir araya gelmesiyle çözümlenebileceği yaklaşımıyla iş dünyası, girişimci ekosistemi, sivil toplumu ve akademisyenlerle birlikte dijital çözümler arıyor.
Doğu: Yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz
Denizcilikle ilgili olduğu için şu anda yaşanan çevre problemlerini çok önce fark etmesinin mümkün olduğunu belirten SMİ Sözcüsü ve Renault Group Türkiye CEO’su Hakan Doğu, “Kentleşmenin artmasıyla yaşam kalitesini arttırmak için sürdürülebilir, akıllı ve yenilikçi bir ulaşım planlama yaklaşımına ihtiyaç duyuyoruz. Bunu ancak ortak akıl çözüm getirebilir ve geleceğin mobilitesini tasarlayabiliriz. Bu nedenle, geleceğin ulaşım çözümlerini tasarlayacak bir bağımsız düşünce kuruluşu olarak yola çıktık” diyor
Ulusal ve uluslararası paydaşların katılımıyla Swissotel’de gerçekleşen etkinlikte AB Türkiye Delegasyonu Ulaştırma Sektörü Yöneticisi Dr. Göktuğ Kaya ve akıllı şehir planlamacılığı alanından dünyanın önde gelen mimarlarından Sotiris Tsoulos konuşmacı olarak yer aldı.
Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk, “Paydaşlarımızla birlikte imza attığımız tüm çalışmalarımızda önceliğimiz, sürdürülebilir bir dünyada insana yakışır bir yaşam şekline çok disiplinli bilimsel katkıda bulunmak ve veri ile beslenen etkisi yüksek çözümler üretebilmek. Özyeğin Üniversitesi’nin benimsemiş olduğu bu özgün yaklaşımın en güncel örneği de geleceğin ulaşım çözümlerimi tasarlamak üzere yola çıkmış olan SMI ile iş birliğimiz. Bu işbirliği çerçevesinde mobilite sorunlarına veri güdümlü çözümler üretmek amacı ile araştırma projesi fonlayan kuruluşlara başvurularda bulunarak (AB, TÜBİTAK gibi) ortak, örgün ve sürekli eğitimler gerçekleştirmeyi, ortak veri ambarını geliştirmeyi ve sürdürülebilir çözümler sunacak girişimcilere teknik destek olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
SMİ’nin odaklanmasının en çarpıcı boyutlarından birini, startup’lara odaklanması oluşturuyor. Modelin startup bacağında Özyeğin Üniversitesi, kuluçka merkezi ile önemli bir yer tutuyor.
SMİ’nin modeli startup’ları destekliyor
Buradaki startup modeli, SMİ ve ekosisteminin ürettiği bilgiler ve fikirlerle start-up’ların desteklenmesine, startup’ların geliştirecekleri özgün ürünler ve uygulamalarla ulaşımın geleceğine çözüm önermeye ve bunu karar vericilere sunmaya dayanıyor.
Yenilikçi ulaşım çözümleri için çalışan start-up ekosisteminin yatırımcılarla finanse edilmesine uygun ortam sağlamak ve üniversite öğrencilerinin bu perspektifte geleceğe hazırlanmalarını sağlamak, bu iş modelinin önemli hedefleri olarak ifade ediliyor.