Site icon TechInside

Akıllı tarım teknolojileri ile verimlilik artışı

Akıllı tarım teknolojileri

Tarım ilk olarak yaklaşık 12.000 yıl önce kök saldığında, insanların yaşam biçiminde bir değişikliği tetikledi. “Neolitik Devrim”, güvenilir gıda tedarikinin vaadini sağladı. Ayrıca insanların göçebe avcı-toplayıcı yaşam tarzlarından vazgeçmelerini sağladı. Bu ilk yerleşim yerlerinden şehirler ve karmaşık medeniyetler büyüdü ve dünyayı bildiğimiz şekliyle şekillendirdi.

Akıllı tarım teknolojileri

Tarım, insan nüfusunun patlayıcı bir şekilde artmasına izin verdi. Son iki yüzyıldaki sanayileşmesi, 1 milyardan yaklaşık 7.7 milyara sıçramaya neden oldu. Sonuç olarak, modern haliyle tarım, çevresel kaynaklarımızın sınırlarını test etti. Akıllı tarım teknolojilerinin yardımıyla bu sınırların ötesine geçmek mümkündür.

Tarım, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının yaklaşık %23’üne neden oluyor. Ayrıca dünyanın tatlı suyunun %92’sine kadarını kullanıyor. WWF ve İngiliz gıda perakendecisi Tesco’nun bir raporuna göre, yetiştirilen gıdanın yaklaşık %40’ı yenmiyor. Çin, her yıl perakende satış öncesi yaklaşık 35 milyon ton tahıl kaybediyor. Bununla birlikte 2021’de üretilen 685 milyon ton tahılın yaklaşık %5’ini kaybediyor. Bu nedenle, akıllı tarım teknolojileri kullanımı giderek daha önemli hale geliyor.

2050 yılına kadar dünyada 2 milyar daha fazla ağzın doyurulacağı tahmin ediliyor. Tarımın aynı anda hem daha üretken hem de sürdürülebilir olması gerekiyor. Bu, üretkenliği artıran teknolojiye daha fazla yatırım yapılmasını ve benimsenmesini ve gençlerin ve küçük çiftçilerin katılımını gerektirir. Akıllı tarım teknolojilerinin benimsenmesi bu süreçte kritik bir rol oynamaktadır.

İnsanoğlunun yaratıcılığı, bilimsel buluşlar ve teknolojik ilerlemeler, dünyaya gıda sistemini dönüştürüyor. Bu yaratıcılık, benzeri görülmemiş bir dizi araç sunmuştur. Hassas tarımda, gerçek zamanlı hava durumu tahmini, çiftçilerin ürünlerine ne zaman ve ne kadar sulama, gübreleme ve pestisit uygulama konusunda günlük kararlar almasına yardımcı oluyor.

Kontrollü ortam tarımı etkiyi daha da azaltmayı vaat ediyor. Bazı akıllı seralar tamamen otomatik. Çatı havalandırması, yapay aydınlatma ve ısıtma gibi girdileri ayarlayarak bitki büyümesi için en uygun koşulları sağlayan algoritmalar tarafından çalıştırılır. Bu sistemler, akıllı tarım teknolojileri yardımıyla optimize edilmektedir.

Ultra yüksek çözünürlüklü görüntüleme, hastalığın, su stresinin ve toprak bozulmasının erken belirtilerini tespit edebilirken, dronlar gübre, pestisit ve suyu hassas bir doğrulukla püskürtür. Çiftçilikteki tahminleri azaltarak, akıllı tarım, aşırı kimyasal girdi kullanımı olmadan mahsullerin tam genetik potansiyeline ulaşmasını sağlar.

Exit mobile version