Son yıllarda hemen hemen bütün cihazların akıllanmaya başlaması bu tip ürün sayısında önemli bir artışa sebep oldu. Artık neredeyse her cihaz akıllı hale geldi.
Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde önemli oturumlardan biri de Mobilite ve Akıllı Cihazların Yükselişi başlıklı oturum oldu. Oturumda konuşmacılar ise Samsung Electronics Türkiye Kurumsal Çözümler Direktörü Tansu Yeğen ve Turkcell Bireysel Satış Genel Müdür Yardımcısı Burak Ersoy idi.
Burak Ersoy, akıllanan cihazların etraflarıyla iletişime geçtiğinden bahsederken, artık bu cihazların etrafa uyum sağladığını ve verimlilik için kullanılmaya başladığının altını çizdi.
Oturuma Samsung adına katılan Tansu Yeğen ise akıllanan cihazların önümüzdeki yıllarda hayatımıza neler katacağına dair önemli ipuçları verdi. Bunlardan biri de firmanın üzerinde çalıştığı birden fazla giyilebilir cihazı bir araya getiren bir çözümüydü.
Üzerinde sensör bulunan tişört, sensörlü eldiven ve Gear akıllı saatin birleşmesiyle oluşan bu yeni çözüm, doğru hareketleri doğru şekilde yapıp yapılmadığının gerçek zamanlı kontrolünü sağlayabiliyor. Bu çözümün hayatımıza girmesi an meselesi. Çünkü gösterilen teknolojilerin büyük bir çoğunluğu halen kullanımda olan ürünlerden oluşuyor.
Tansu Yeğen’in oturum sırasında izlettiği bir video ise akıllı teknolojilerin geleceğini göz önüne seriyordu. Videoda iletişimde olan akıllı bir otomobil ile onu kullanan kişinin iletişimi farklı senaryolar üzerinden anlatılıyor. Bu yeni nesil araçlar diğer otomobillerle iletişimde olduğu gibi sesli komutlarla e-posta göndermek, camından el hareketi ile fotoğraf çekmek ve bu fotoğrafı anında paylaşmak gibi birçok işlemi yapabiliyorlar. Otomobillerin de akıllanmaya başladığı günümüzde çok da uzak olmayan bir gelecekte bu tip kabiliyetlere sahip olan araçları görmek mümkün olacak.
Şirketler mobil dünyaya yatırım yapıyor
Tansu Yeğen’in oturum sırasında bilgi verdiği bir anket ise özellikle kurumların mobiliteye giderek daha fazla yatırım yaptığını ortaya çıkardı. Araştırma şirketi IDC’nin Samsung Türkiye adına yaptığı bu çalışmada 113 Bilgi Teknoloji Departmanı Sorumlusu ile görüşülmüş. Rapor uzun olsa da biri iki noktaya dikkat çekmek gerekiyor: Halen mobilite stratejisi olan şirketlerin oranı yüzde 50. Bunun önümüzdeki 2 yılda yüzde 94’e çıkması bekleniyor. Öte yandan mobilite Ortadoğu ve Afrika bölgesine göre Türkiye’de daha fazla yatırım yapılan bir alan. Her ne kadar raporda böyle bir bilgi bulunmasa da Avrupa’ya göre mobilite yatırımlarımızın düşük kaldığını da belirtelim.
Su geçirmez kurumsal tablet: Galaxy Tab Active
Kurumlar mobilite alanına yatırım yaparken üreticilerin de boş durması beklenemez. Tansu Yeğen oturum sırasında yeni nesil tablet bilgisayarları Galaxy Tab Active’i de tanıttı. Bu ürün sadece kurumlar için geliştirilen, darbelere ve suya dayanıklı, pili değiştirilebilir ilginç bir ürün. Tansu Yeğen oturum sırasında cihazı yere attı ve aynı zamanda yıkadı. Buna rağmen çalışmaya devam eden cihaz kurumsal mobilite için iyi bir örnek oldu.
Mobilite ve Akıllı Cihazların Yükselişi oturumu giyilebilir teknolojilerden akıllı cihazlara, kurumsal dünyadan mobiliteye kadar birçok alandan bilgilerin paylaşıldığı bir etkinlik oldu. Görünen o ki daha fazla akıllı cihaz ve iş dünyasının daha fazla mobil olduğu bir gelecek bizi bekliyor.