Otomotiv şirketleri hızla yeni teknolojiler geliştiriyor. Öyle ki kendi kendine giden otomobilleri son zamanlarda çok sık duymaya başladı. Peki, otomobiller bu kadar akıllanıyorken, onları bekleyen herhangi bir siber tehlike var mı? Cevap; evet. Bağlantılı otomobiller için önemli tehlikelerden biri de siber saldırılar.
Bağlantılı otomobiller için dijital zırh
Başta Tesla olmak üzere, otomobillerini akıllandırmak isteyen birçok otomotiv şirketi çalışmalarını sürdürüyor. Ancak, bu hacker’ların da iştahını kabartıyor. Bu konuda Ar-Ge çalışmalarını sürdüren T-Systems, Argus ile geliştirdiği güvenlik kalkanıyla akıllı otomobiller bir nevi dijital zırh giydirmeyi planlıyor.
Yeni nesil otomobillerin içinde bulunan sürücü destek sistemleri akıllı sensörler aracılığıyla araba ile konuşuyor, elde edilen verilerle de güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi sağlıyor. Tabii bu da onları hacker’ların yeni gözdesi haline getiriyor.
Otomotiv endüstrisinin karşı kaşıya bulunduğu tehdidin büyüklüğünü daha iyi kavrayabilmek için ‘beyaz şapkalı’ hacker’larla çalışmalarını sürdüren T-Systems’ın Ar-Ge çalışmaları meyvelerini vermeye başladı.
Argus ile işbirliği yapan şirket, geliştirilen dijital kalkan ile otomobilleri siber tehlikelerden korumayı hedefliyor.
Açıklanan rakamlara göre, günümüzde üretim hattından çıkan bir aracın bilgisayarında, Boeing 787’nin yedi katı kadar, yani 100 milyonun üzerinde kod satırı bulunuyor. 2019 sonu itibariyle 64 milyonun üzerinde, 2020 yılı sonuna gelindiğinde ise 84 milyona yakın bağlı araba olacağı tahmin ediliyor.
Bağlantılı otomobilleri yola çıkan bilgisayarlar olarak tanımlayan T-Systems Türkiye Genel Müdürü Sinan Kılıçoğlu yaptığı açıklamada, “Bir insanın yaşamının dört yıla denk gelecek süresini otomobilinde geçirdiği düşünülürse, bu saldırıları önlemenin ne kadar kritik olduğu çok daha net anlaşılabilir” dedi.