Site icon TechInside

Age of Empires karınca simülasyonunda kullanılıyor

Age of Empires karınca

Bir zamanlar çocuklara mısır gevreği kutularında dağıtılan bir bilgisayar oyunu, Avustralya’nın istilacı karınca türlerini yok etmesine yardımcı oluyor.

Avustralya’nın ulusal bilim ajansı CSIRO ve Batı Avustralya Üniversitesi, yerli karınca türlerinin istilacı meslektaşlarıyla savaşmasına nasıl yardımcı olabileceklerini bulmak amacıyla karınca savaşını simüle etmek için Age of Empires’ı kullandı. Araştırmacı Samuel Lymbery, “Karıncalar, savaşların ölçek ve ölüm oranı açısından insan savaşlarına benzediği az sayıdaki hayvan türünden biri” dedi.

Araştırma ekibi, oyunu kullanarak farklı boyut ve şekillerde ordular ve savaş alanları inşa etti, onların savaşmasını izledi ve ardından sonuçları haritalandırdı. Dr Lymbery: “Güçlü askerlerden oluşan küçük gruplar oluşturduk ve onları giderek daha büyük, daha zayıf askerlerden oluşan gruplara karşı koyduk” dedi.

Age of Empires karınca istilasını önleyebilir

İş için bilgisayar oyunu oynamak eğlenceli görünse de Dr. Lymbery bunun düşündüğünüz kadar eğlenceli olmadığını söyledi. Lymbery: “Yapmak istediğiniz şey, tamamen aynı senaryoyu tekrar tekrar oluşturmak, onu çok tekrarlı bir şekilde yürütmek ve çok fazla müdahale etmemek. Bu muhtemelen bir video oyunu oynamanın en sıkıcı yolu” dedi.

Ekip, araştırma için özellikle büyük, yerli Avustralya et karıncalarını ve küçük, yerli olmayan Arjantinli karıncaları inceledi. Oyunda oluşturulan ordular basit, öngörülebilir ve ölçülebilir bir şekilde davranarak savaşın matematiksel modellerinin ortaya çıkmasına olanak sağladı.

Araştırmacılar daha sonra karıncalarla laboratuvar deneyleri gerçekleştirdiler ve öngörülemeyen davranışlar sergileyen gerçek hayvanları kullanarak modelleri gerçek dünyadaki “dağınık” örneklerle karşılaştırdı. Dr Lymbery: “Basit ve daha karmaşık sistemler arasındaki ortak noktaları ve farklılıkları belirlemenize olanak tanıyor” dedi.

Güçlü askerlerden oluşan küçük orduların karmaşık arazi bazlı savaş alanlarında daha başarılı olduğunu ve daha zayıf askerlerden oluşan büyük orduların basit açık savaş alanlarında daha iyi performans gösterdiği tespit edildi.

Bunu gerçek dünya bağlamına koyarsak, karıncalar için basit bir savaş alanı bir patika veya şehir parkı olabilir; karmaşık bir savaş alanı ise çalılıklar, küçük çalılar ve odunsu döküntülerden oluşan bir çalılık şeridi olabilir.  Dr Lymbery, çalışmasının, rekabet dengesini yerli karıncalar lehine yeniden değiştirmek için, kentsel ortamlara çalılıkların veya daha fazla çevresel karmaşıklığın yeniden eklenmesi gibi habitat yönetimine yönelik yeni yaklaşımların geliştirilmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Exit mobile version