Techinside Google News
Techinside Google News

Ağaç sakızından elektrikli araç pili üretildi

Ağaç sakızından elektrikli araç pili üretilerek önemli bir çalışmaya imza atıldı. Yeni nesil pil 30.000 şarj-deşarj döngüsü sağlıyor.
- Advertisement -

Araştırmacılar, Hint ağacı sakızından yeni bir elektrolit oluşturarak süper kapasitörlerin performansını önemli ölçüde artırmanın bir yolunu keşfettiler. Araştırma ekibi, kondagogu zamkı ve sodyum aljinattan oluşturulan biyopolimerin, süper kapasitörlerin etkileyici 30.000 şarj-deşarj döngüsünden sonra enerji kapasitelerinin %93’ünü korumasını sağladığını gösterdi.

Ağaç sakızından elektrikli araç pili

Yeni bir çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Jun Young Cheong: “Günde bir döngü çalıştırsaydık, süper kapasitör teorik olarak önemli bir performans kaybı yaşamadan 80 yıldan fazla dayanabilirdi. Bu da süper kapasitörlerin değiştirilmeden çok daha uzun süre cihazlarda kullanılabileceği anlamına gelebilir” şeklinde açıklıyor.

Süper kapasitörler, hızlı şarj ve deşarj kabiliyetleriyle bilinirler ve çeşitli elektronik cihazlarda, elektrik şebekelerinde ve elektrikli araçlarda önemli bileşenlerdir.

Araştırmacılar bir basın bülteninde, “Ancak asidik elektrolit kullanımı, uzun vadeli performanslarını etkileyebilir. Bu da metal elektrotlarıyla istenmeyen yan reaksiyonlara neden olabilir ve zamanla tam şarjlarını koruyabilme yeteneklerini azaltabilir” diye vurguladılar. Araştırma, asidik elektrolitlerin neden olduğu süper kapasitör bozulmasının yaygın sorununu ele alıyor. Bu elektrolitler metal elektrotlarla reaksiyona girebilir, bu da zamanla enerji kapasitesini azaltır ve elektronik atıklara katkıda bulunur.

Araştırmacılar çalışmada: “Süperkapasitörde enerji depolamada yüzey reaksiyonu ön planda olduğundan, elektrot ile elektrolit arasındaki kararlı arayüz, yüksek performansın anahtarıdır” ifadelerine yer verdiler. İskoçya, Güney Kore ve Hindistan’dan bilim insanlarından oluşan ekip, Cochlospermum Gossypium ağacının kabuğundan elde edilen bir polisakkarit olan zamk kondagogu ile sodyum aljinatı birleştirerek ‘KS’ adı verilen süngerimsi bir biyopolimer geliştirdi.

Dr. Cheong: “Ağaç sakızlarının ilaç, gıda veya kozmetik gibi uygulamalarda endüstride geniş bir kullanım alanı vardır. Ancak bu çalışmada kullandığımız sakızların pek fazla pratik kullanımı yok ve aslında Hindistan hükümeti için bunlardan kurtulmak biraz baş ağrısına yol açıyor” diye ekledi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir