Site icon TechInside

Aerojel güneş yansıtma özelliğiyle soğutma sağlıyor!

Aerojel güneş yansıtma

Yeni aerojel yüzde 104 güneş yansıtma özelliğine ulaşıyor, süper radyatif soğutmayı artırıyor. ilim insanları, fotolüminesans etkisiyle malzemenin görünür bölgede yüzde 104 yansıtma özelliğine sahip olduğunu söylüyor.

Aerojel güneş yansıtma özelliği soğutma amaçlı kullanılıyor

Bilim insanları, sürdürülebilir soğutma malzemeleri geliştirmek için yeni yollar geliştirerek hızlanan iklim kriziyle mücadele etmeye çalışıyor. Çin’deki Sichuan Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, jelatin ve DNA’dan oluşan ve yüzde 100 güneş ışığını yansıtan bir aerojel geliştirdi.  Ayrıca, Amerikan Bilim İlerlemesi Derneği’nin (AAAS) resmi açıklamasında, aerojelin biyolojik olarak parçalanabilir olduğu ve olağanüstü radyasyon soğutması sağladığı belirtildi.

Aerojel malzemesini araştıran ve geliştiren çalışmanın başyazarı Jian-Wen Ma, malzemenin fotolüminesans etkisiyle görünür bölgede yüzde 104 yansıtma özelliğine sahip olduğunu söyledi. Ma: “Aerojelin lüminesansı, jelatin ve DNA’nın oluşturduğu sıkı çapraz bağlı ağdan kaynaklanır ve bu da kromoforların bir araya gelmesini ve sistemin radyasyon dışı sıçramalarını engellemesini sağlar” dedi.

Basitçe anlatmak gerekirse, soğutma malzemesi, özel katmanlı tasarımı ve ışığa maruz kaldığında kendine özgü parlama özelliği sayesinde çok fazla güneş ışığını yansıtma yeteneğine sahip. Malzeme biyolojik olarak parçalanabilir olmasının yanı sıra onarılabilir ve geri dönüştürülebilir olması sayesinde geleneksel soğutma malzemelerine çevre dostu bir alternatif sunuyor.

Ma verdiği demeçte, aerojellerin mükemmel onarılabilirlik, geri dönüştürülebilirlik ve biyolojik olarak parçalanabilirliğe sahip biyokütle ham maddeleri olan jelatin ve DNA’dan üretildiğini söyledi. Özellikle, malzeme su kaynağı adı verilen bir işlem kullanılarak biyokütle hammaddesinden dövüldü. Yüksek güneş ışınımı altında ortam sıcaklığını 16 santigrat dereceye kadar düşürebilir ve hem onarılabilir hem de biyolojik olarak parçalanabilir. Ma, hazırlanma sürecine değinerek, jelatin ve DNA’nın dondurarak kurutma işlemiyle sol-jel yöntemiyle tasarlanarak yapısal olarak homojen aerojeller elde edildiğini söyledi.

Bu yeni yaklaşım, daha fazla enerji tüketen ve daha fazla sera gazı yayan geleneksel soğutma sistemlerinin zorluklarının üstesinden gelmeyi amaçlıyor. Bu nedenle, biyopolimer bazlı malzemelerin kullanılması uzun vadeli istikrar ve minimum çevresel etki sağlıyor.

Exit mobile version