Masaj salonları, bisikletle gezilebilecek kadar geniş bir ofis ve oyun odaları… Çalışan bağlılığı bunlarla sağlanıyor olabilir mi? Silikon Vadisi’nde konuşlanan teknoloji devlerine şöyle bir göz attığımızda, en az personel gideri kadar personele sunulan “yan haklar” için para harcandığını görüyoruz. Dahası, yeni kurulan startup’lar da en havalı iş yeri olabilmek için bu tür atraksiyonlara giriyor.
İşin aslı, “perk” olarak bilinen bu yan haklar meselesi Vadi’de ipin ucu kaçırılan konuların başında geliyor. En yetenekli çalışanlarını elinde tutmak isteyen şirketler, daha çılgın fikirlerle ofisi donatırken, bir süre sonra bu giderler en büyük oyuncuların bile sırtındaki kambura dönüşmeye başlıyor.
Bunun en yakın örneğini Dropbox’ta gördük. Sunduğu yan hakların, çalışan başına 25 bin dolara varan ek gidere neden olduğunu görünce, shuttle servisi ve spor salonu çamaşır temizleme hizmetlerini (evet, Dropbox çalışanlarının daha önce böyle hakları vardı) durdurma kararı aldı.
Çalışan bağlılığı için maaştan fazlası gerekiyor
Şirketler perk üstüne perk katıyor da, çalışanlar gerçekte ne bekliyor? Bu soruya yanıt arayan Adobe; ABD, İngiltere ve Hindistan’daki 2 binin üzerinde çalışanın katıldığı bir anket yaptı. Farklı sektörlerden çalışanların katıldığı bu anketteki tek ortak nokta, her çalışanın bilgisayar başında mesai tüketmesiydi.
Sonuçları Work in Progress adında bir raporla yayınlayan Adobe, personelin gerçek beklentisinin aslında çok daha makul ve kabul edilebilir olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre hiçkimsenin yoga yapmakla ya da spor salonunda ağırlık kaldırmakla işi yok; herkes daha iyi bir teknoloji istiyor. ABD’de ankete katılanların yüzde 81’i, en önemli yan hakkın “çalışma masasında en iyi teknoloji” olduğunu belirtiyor.
Bu ankette çalışanlardan sadece ofis içi yan haklar arasında seçim yapmaları istendiğini de ekleyelim. Yani “daha iyi bir bilgisayar” seçeneğinin alternatifi yiyecek içecek tedariki, rahatlama odaları ve daha hoş tasarlanmış bir ofis olarak sıralanıyor. Bu ankete doğum izni, uzaktan çalışma, sağlık sigortası gibi şartlar dahil değil.
Diğer bir deyişle, her beş kişiden dördü ofiste mutlu olmak için daha iyi bilgisayarlar istiyor. Adobe raporunda, daha iyi teknolojinin personel için birden fazla faydası olduğuna dikkat çekiliyor. Buna göre, insanları çalıştıkları şirketin teknolojiye personel bazında iyi yatırım yaptığını hissederse, işlerine daha olumlu bakıyorlar. Daha iyi bir bilgisayar aynı zamanda günlük rutinlerin daha hızlı ilerlemesini, iş ve özel hayat arasındaki dengenin daha iyi kurulmasını sağlıyor.