Açık kaynak terimi 1998 yılında Açık Kaynak Girişimi (OSI) ile ortaya atıldı. Bu paradigmada, geliştiricilerden oluşan bir topluluk birlikte çalışıyor. Sorunları kolektif olarak çözmek için uzmanlıklarını paylaşıyor. Böylelikle kolektif yarar için bir projeyi iyileştirmek ve sürdürmek üzere çabalarını birleştiriyor.
Açık kaynak yazılım ile yapılabilecekler
Bu işbirlikçi yaklaşım, açık kaynak ahlakının temel taşıdır. Herkesin incelemesi, kopyalaması ve neredeyse her amaca hizmet etmek üzere dağıtması için ücretsiz olan kaynak koduna sınırsız erişimi garanti eder. Bu erişilebilirlik, telif haklarının ve lisans ücretlerinin ortadan kaldırılmasına kadar uzanır.
Açık kaynak teknolojisinin öneminin, yeni bir yazılım geliştirme projesi başlatmak isteyen şirketler için düşük maliyetli bir alternatif olmasıyla sınırlı olmadığını, aynı zamanda başka şekillerde de tescilli yazılımlardan üstün olabileceğini belirtmek önemlidir.
Yıllar boyunca, dünya çapında sayısız yetenekli geliştirici açık kaynaklı projeler üzerinde çalışıyor. İşletmelere, hükümetlere ve organizasyonlara güç veren zengin bir yazılım araçları, çerçeveler ve uygulamalar dokusu yarattı . Linux işletim sisteminden Apache web sunucusuna kadar, açık kaynaklı yazılım modern teknoloji altyapısının temel taşı haline geldi.
Kuruluşlar genellikle bu açık kaynaklı yazılım araçlarını kullanmayı tercih ediyor. Çünkü yazılım seçimi ve inceleme süreci çok daha basittir ve uzun müzakereler olası değil. Ayrıca , yenilikçi uygulamalar hızla dağıtılabiliyor ve benimsenebiliyor. Elbette, pazara sunma hızını artırmanın yanı sıra, açık kaynaklı yazılım ayrıca satıcı bağımlılığını önlüyor. Ayrıca maliyetleri düşürüyor. Bu da en büyük faydalarından biri olmaya devam etmektedir.
Peki modern BT pazarında açık kaynaklı çözümler ne kadar yaygın? Son verilere göre BT departmanlarının yüzde 80’i açık kaynaklı yazılım kullanımını artırmayı planlıyor. BT uzmanlarının %95’i açık kaynaklı yazılımın stratejik olarak önemli hale geldiği konusunda hemfikir.
Nitekim bir ankete göre açık kaynaklı yazılım çözümlerini şirketlerin yüzde 48’i dijital dönüşüm girişimleri açısından “çok önemli” görüyor.