Techinside Google News
Techinside Google News

Açık deniz hidrojen üretimi için yeni sistem kuruldu!

H2Mare OffgridWind projesi kapsamında açık deniz hidrojen üretimi için elektrizörle birlikte çalışan rüzgar türbini kullanıldı.
- Advertisement -

Enerji sistemlerini karbondan arındırma yarışı ivme kazanıyor. Bu devrimin ön saflarında yer alan umut vadeden bir teknoloji de elektrolizörler kullanılarak üretilen yeşil hidrojen. Yeşil hidrojen, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak suyun elektrolize edilmesiyle üretilir. Danimarka’dan Almanya, Macaristan, Namibya ve Portekiz’e kadar dünyanın dört bir yanındaki ülkeler yeşil hidrojen projelerine yatırım yapıyor.

Açık deniz hidrojen üretimi nasıl yapılıyor?

Son gelişmelerden biri olan H2Mare OffgridWind projesi kapsamında Danimarka’da iki elektrolizör bir rüzgar türbinine başarıyla entegre edildi. Bu sistem yakında açık deniz rüzgar türbinlerinde de çoğaltılabilir ve üretim maliyetleri düşürülebilir. Ontras’ın tercüme edilen açıklamasında: “H2 Energy Europe, yeşil hidrojen üretmek için Danimarka’nın Esbjerg kentindeki bir açık deniz rüzgar çiftliğiyle 1 GW elektroliz planlıyor” denildi.

Bunun için Ontras Gastransport ve H2 Energy Europe, Green Octopus Mitteldeutschland (GO!) boru hattı projesi aracılığıyla yeşil hidrojeni taşımak için ortaklık kuruyor.  Uzun vadeli bir hidrojen taşımacılığı girişiminin geliştirilmesini araştırmak üzere bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandı.

Ontras , Salzgitter, Berlin, Eisenhüttenstadt, Magdeburg ve Leipzig-Halle gibi Alman sanayi bölgelerine  yenilenebilir hidrojen sağlayacak. Sözleşme başlangıçta kimya ve çelik sektörlerine odaklanacak. Hidrojen, CO2 emisyonlarını düşürmede zorluklarla karşılaşan bu endüstrilerin karbondan arındırılmasında hayati bir bileşen olarak görülüyor.

H2 Energy Europe CEO’su Cyril Cabanes: “Danimarka’da planladığımız 1 GW’lık yeşil hidrojen üretim projemizi, Ontras’ın Almanya’daki güçlü gaz ulaşım ağıyla birleştirerek, Avrupa genelinde entegre ve güvenilir bir hidrojen ekonomisinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” dedi. Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı, temmuz ayında yayımladığı hidrojen ithalat stratejisinde, 2030 yılına kadar hidrojen talebinde büyük bir artış öngörüyor ve yılda 95-130 TWh’ye ulaşacağını belirtiyor.

Federal Hükümet, basın açıklamasında bu talebin yüzde 50-70’inin ithalat yoluyla karşılanmasını öngördüğünü açıkladı. Bu arada diğer şirketler de hidrojen üretim projelerini başlatmak için yarışıyor.  Örneğin, GreenGo Energy, Namibya’da yeşil hidrojen projeleri geliştirmek için iş birliği yaptı. PV dergisine göre , hidrojen üretimi için büyük ölçekli güneş ve rüzgar enerjisi projeleri oluşturmak üzere InnoSun Energy Holdings ile iş birliği yapacaklar. GreenGo Energy’nin, çelik üretiminde yeşil hidrojeni kullanmak için demir madenciliği şirketi Lodestone ile iş birliği yapacağı bildirildi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir