ABD’lilerin yüzde 72’si iki faktörlü kimlik doğrulamayı tanımlayamıyorken, yüzde 70’i de HTTPS’nin işlevini bilmiyor
Pew Araştırma Merkezi’nin ABD’li 4 binden fazla yetişkine yönelttiği 10 soruluk siber güvenlik testinde ilginç sonuçlara ulaşıldı. ABD’liler ve Dijital Bilgi araştırması kapsamında elde edilen sonuçlara göre, ABD’deki yetişkinlerin önemli bir çoğunluğunun siber güvenlik, mahremiyet ve dijital yaşam ile ilgili konularda yetersiz olduğu raporlandı. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu’ya göre, ülkemizde de siber güvenlik bilinci yetersiz ve yapılacak çalışmalarla bu bilinç düzeyinin artırılması gerekiyor.
İki faktörü kimlik doğrulamasını bilmiyorlar
Anketin ortaya koyduğu en ilginç sonuçlardan biri, katılımcıların sadece yüzde 28’inin iki faktörlü kimlik doğrulamasını tanımlayabilmesiydi. 2FA veya iki faktörlü kimlik doğrulamasının, genellikle bir SMS olarak veya e-postaya gönderilen ikinci bir giriş koduyla online hesapların güvence altına alındığı bir güvenlik önlemi olduğunu dile getiren Alev Akkoyunlu, iki faktörlü kimlik doğrulaması sayesinde saldırganların, kullanıcı adı ve şifreleri çalsa bile, kullanıcının telefonuna veya e-posta hesabına erişemediği için hesabı devralamayacağını belirtiyor.
Gizli Mod İnternet Kullanımı O Kadar Da Gizli Değil
Ankete katılanların yüzde 24’ü, gizli mod ile internet kullanımının tarayıcı verilerini sonsuza dek herkesten gizlediğini düşünüyor. Yine aynı anket sonuçlarına göre, ABD’liler sadece yüzde 30’u HTTPS’nin işlevinin ne olduğunu biliyorken, ankete katılanların yarısından fazlası ağ tarafsızlığı hakkında hiçbir bilgiye sahip değil.
Saldırı çeşitleri bilinse de çözümlere dair fikir yok
Ankete katılanların başarılı olduğu konu ise yüzde 67’sinin kimlik avı dolandırıcılığı ve gerçekleştiği mecralar hakkında bilgilerinin yeterli olması. Ancak saldırı çeşitlerinin bilinmesinin saldırılardan korunmaya yetmediğini dile getiren Alev Akkoyunlu’ya göre, kullanıcıların alınabilecek önlemleri de bilmesi gerekiyor.