Techinside Google News
Techinside Google News

AB’den Çinli elektrikli araçlara yüzde 38 ek vergi şoku!

Avrupa Komisyonu, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 38'e varan ek gümrük vergileri getiriyor.
- Advertisement -

Avrupa KomisyonuÇin’den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 38’e varan ek gümrük vergileri getirildiğini duyurdu. Mevcut yüzde 10’luk gümrük vergisinin üzerine uygulanacak olan bu ek vergiler, önümüzdeki aydan itibaren geçerli olacak. Bu karar, AB’nin Çin menşeli elektrikli araçlara yönelik haksız devlet sübvansiyonları iddialarınailişkin dokuz aylık bir soruşturmanın ardından alındı.

Komisyonun yaptığı açıklamaya göre, Çinli elektrikli araç üreticileri haksız sübvansiyonlardan büyük ölçüde yararlanarak fiyat avantajı elde ediyor ve bu durum AB endüstrisine zarar veriyor. Yeni düzenlemeyle, Çinli markalara uygulanacak vergi oranları değişiklik gösterecek ve yüzde 38’e kadar çıkabilecekBYD yüzde 17,4Geely yüzde 20SAIC yüzde 38,1, soruşturmada işbirliği yapan diğer BEV üreticileri yüzde 21 ve işbirliği yapmayan diğer BEV üreticileri yüzde 38,1 oranında ek vergiyle karşı karşıya kalacak.

Türkiye’nin durumu belirsiz

AB’nin bu kararının Türkiye’ye de etkileri olabilirTürkiye’nin AB ile olan Gümrük Birliği anlaşması ve uyumluluğu kapsamında bu oranları uygulaması olası gözüküyor. Ancak, yetkililerden bu konuda henüz bir açıklama gelmedi. Eğer Türkiye bu oranları uygulamazsa, mevcut yüzde 40 ek gümrük vergisinin üzerine bu oranlar eklenebilir.

AB Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, soruşturmanın geçici sonuçlarının haksız sübvansiyondan kaynaklandığını belirtti. Komisyon, Çin elektrikli araçlarının önümüzdeki yıl AB’de yüzde 15’lik bir pazar payına sahip olmasını bekliyor. Ayrıca, Çin yapımı elektrikli araçların fiyatlarının AB yapımı modellere kıyasla genellikle yüzde 20 daha düşük olduğunu vurguladı.

Birçok AB otomobil üreticisi, Çin’in bu karara misilleme yapabileceği ve hatta AB otomobillerini kendi pazarından men edebileceği endişesini taşıyor. Bazı AB ülkeleri ise yeni karara karşı çıkmakta. Komisyonun gümrük vergilerine ilişkin kararını bozmak için en az 11 hükümetin karşı çıkması gerekiyor.

Yeni vergilerin uygulanmasıyla birlikte, AB’nin yılda 2 milyar Avro ek gelir elde etmesi bekleniyor. Gümrük vergileri, Dünya Ticaret Örgütü kuralları doğrultusunda önümüzdeki aydan itibaren geçici olarak uygulanacak ve Çin’in bu vergilere itiraz etmek için dört hafta süresi bulunuyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:25:47

Girişimler globale nasıl açılacak?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir