Yeni gereksinimler, vergilerini ödemeyen kripto kullanıcılarını hedef almayı amaçlıyor ve 2021 yılında kabul edilen 1 trilyon dolarlık iki partili Altyapı Yatırım ve İş Yasası’ndan kaynaklanıyor.
Yasa geçtiğinde, yeni kuralların on yıl içinde yaklaşık 28 milyar dolar getirebileceği tahmin ediliyordu.
Hazine, 2026 vergi beyannamesi sezonu için gelecek yıldan itibaren aşamalı olarak uygulamaya konulacak kuralın, kripto para birimlerine yönelik vergi gerekliliklerini, tahvil ve hisse senetleri gibi diğer finansal araçlara yönelik komisyoncular için mevcut vergi raporlama gereklilikleri ile uyumlu hale getireceğini söyledi.
Hazine yetkilileri, nihai kuralın, aracılar üzerindeki bazı yükleri sınırlamak ve yeni gereklilikleri aşama aşama uygulamak için Hazine’nin orijinal teklifinden değiştirildiğini söyledi. Ayrıca, genellikle ABD doları gibi bir varlığa sabitlenmiş bir kripto token türü olan stablecoin’leri içeren işlemlerle ilgili raporlama için 10.000 dolarlık bir eşik de içeriyor.
Kripto para endüstrisi, Hazine’nin geçen yıl kuralı teklif etmesinden sonra, teklifin komisyoncu tanımının kapsamının çok geniş olduğunu ve gerekliliklerin kripto sahiplerinin mahremiyetini ihlal ettiğini savunarak bir yorum mektubu kampanyası başlatmıştı. Hazine, teklifle ilgili 44.000’den fazla yorumu incelediğini söyledi. Ayrıca, merkezi olmayan kripto borsaları da dahil olmak üzere saklama dışı brokerlar için vergi raporlama gerekliliklerini belirlemek amacıyla bu yılın ilerleyen zamanlarında ek kurallar çıkarmayı beklediğini de belirtti.
Hazine Bakanlığı, yaptığı açıklamada kripto para sahiplerinin “dijital varlıkların satışı veya değişiminde her zaman vergi borçlu olduğunu” ve yeni kuralın “sadece vergi mükelleflerinin doğru beyannameler hazırlamalarına ve yürürlükteki yasa uyarınca ödenmesi gereken vergileri ödemelerine yardımcı olmak için raporlama gereklilikleri yarattığını” vurguladı. Hazine Bakanlığı’na göre kural, vergi mükelleflerinin vergi borcu olup olmadığını belirlemelerine yardımcı olmak ve kripto kullanıcılarının kazançlarını belirlemek için karmaşık hesaplamalar yapmaktan kaçınmasına yardımcı olmak amacıyla Form 1099-DA adı verilen yeni bir vergi raporlama formu getiriyor.
Aracıların, vergi beyannamelerinin hazırlanmasına yardımcı olmak için formları hem IRS’ye hem de dijital varlık sahiplerine göndermeleri gerekecek. IRS şu anda kripto kullanıcılarının, işlemlerin kazançla sonuçlanıp sonuçlanmadığına bakılmaksızın birçok dijital varlık faaliyetini vergi beyannamelerinde raporlamasını zorunlu kılıyor.
Kullanıcıların bu hesaplamayı kendilerinin yapması gerekiyor ve dijital varlıkların ticaretinin yapıldığı platformlar IRS’e bu bilgiyi vermiyor.