Site icon TechInside

ABD’de otomatik frenleme sistemi zorunlu hale geliyor!

ABD'de otomatik frenleme

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), sürücü, yolcu ve yaya güvenliğini artırmak adına önemli bir adım atıyor. 2029’dan itibaren tüm binek araçlarda otomatik acil frenleme sisteminin zorunlu hale geleceğini duyurdu.

Otomatik acil fren sistemleri, sürücü, yolcu ve yayalar için hayati bir öneme sahip. Bu teknoloji, son yıllarda birçok araçta standart olarak sunulmaya başladı ancak halen birçok araçta bulunmuyor. NHTSA, bu eşitsizliği gidermek ve karayolu güvenliğini artırmak amacıyla adım atıyor.

NHTSA’nın yeni kuralları, Eylül 2029’dan itibaren satılacak bütün binek araçlarda otomatik acil frenleme sistemlerinin bulunmasını şart koşuyor. Bu sistemler, hem gündüz hem de gece koşullarında 100 km/h hıza kadar seyahat eden bir aracın durabilmesini ve önündeki araçla çarpışmadan kaçınabilmesini sağlıyor. Ayrıca, 145 km/h hızla seyahat ederken dahi çarpışmadan kaçınmak için aracın otomatik olarak fren uygulayabilmesi ve 72 km/h hıza kadar yayaları tespit ederek çarpışmayı engellemesi gerekiyor.

ABD hükümeti, otomatik frenleme teknolojisinin zorunlu hale gelmesinin yılda milyonlarca arkadan çarpma vakasını azaltacağını ve binlerce hayatı kurtaracağını belirtiyor. Ayrıca, sürücülerin tıbbi masraflardan, sigorta faturalarından ve araç tamiri maliyetlerinden kurtulacağı öngörülüyor.

NHTSA’nın verilerine göre, 2019’da ABD’de yaklaşık 2,2 milyon arkadan çarpma kazası meydana gelmiş ve bunun sonucunda binlerce kişi yaralanmış, binlerce kişi ise hayatını kaybetmişti. Bu durumun önüne geçmek amacıyla alınan bu karar, yol güvenliği açısından büyük bir adım olarak nitelendiriliyor.

Sistemin zorunlu hale gelmesinin araç maliyetlerini bir miktar artıracağı bilinse de, NHTSA tarafından yapılan açıklamada, bu artışın kullanıcılara büyük bir yük getirmeyeceği vurgulanıyor. Ortalama olarak araç başına 84 dolarlık bir maliyetin söz konusu olduğu belirtiliyor.

Bu karar, hem sürücülerin hem de yayaların güvenliğini artırmaya yönelik atılmış önemli bir adım olarak dikkat çekiyor.

Exit mobile version