ABD Gizlilik Servisi’nin yaptığı bir anlaşmayla, konum verileri güvenlik güçleri tarafından alınıyor. Bu verilerle, suç bölgelerinde detaylı incelemeler yapılıyor.
Konum verileri güvenlik amacıyla kullanılıyor
Günümüzde akıllı telefonlardan tabletlere kadar çok çeşitli elektronik cihazlar kullanıyoruz. Bu cihazlarda kullandığımız uygulamalardan web sitelerine kadar birçok platforma farkında olmadan konum bilgisi erişimi veriyoruz. Bu da bizlerin konumunun takip edilebilmesi anlamına geliyor.
ABD Savunma Bakanlığı’nın, geçtiğimiz günlerde kendisiyle birlikte çalışan bir uygulama şirketi aracılığıyla kullanıcıları takip ettiği ortaya çıkmıştı. Bu şirketin, kullanıcı verilerini bakanlığa sattığı gündeme gelmişti. ABD Gizli Servis birimi de benzer bir konuyla gündeme geldi. ABD Gizli Servis’inin Locate X isimli konum toplayan bir uygulamaya anlaşma yaptığı belirtildi. Yıllık 35 bin 844 dolarlık bu anlaşma kapsamında, kullanıcılarının konum verilerinin toplandığı vurgulandı.
Bu verilerle ise Gizli Servis’in ilgili suç bölgelerini sanal olarak incelediği, bu suç bölgesinde hangi cihazların ve kimlerin olduğu tespit edilebiliyor. Bu da suç olaylarının daha kolay ve hızlı bir şekilde çözülmesini sağlıyor.
Çok sayıda popüler uygulamadan veri alan Locate X, kişisel gizliliğin korunması konusunda eleştiriler de alıyor. ABD Gizli Servisi’nin bu yöntemi kullanması birçok kişi tarafından eleştirilmiş durumda.