Site icon TechInside

ABD teknoloji devleri göçmenleri işe alıyor

abd göçmen

Google, Meta, Amazon ve diğer teknoloji devleri, ABD’deki işten çıkarmaların ardından düşük ücretli H1B vizeli işcileri işe almaya başladılar. H1B vizesi, yabancı çalışanların ABD’de geçici olarak çalışmasına izin veren bir çalışma vizesi türü. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, bu yıl Google, Meta, Amazon, Microsoft, Zoom, Salesforce ve Palantir gibi Silikon Vadisi şirketleri binlerce H1B işçi vizesi başvurusu yaptı.

Bu durum ironik bir şekilde, Hintli çalışanların da aralarında bulunduğu binlerce H1B vizesi sahibi işçiyi etkiledi. Bu işçiler, işten çıkarılmaları sonrasında sosyal medyada deneyimlerini paylaşmış ve yeni iş fırsatları arayışına girmişlerdir.

Örnek olarak, Google CEO’su Sundar Pichai, şirketin dünya genelinde 12.000 kişiyi işten çıkarma planını açıkladıktan sadece bir ay sonra, ABD dışından yazılım mühendisleri, analitik danışmanlar, kullanıcı deneyimi araştırmacıları ve diğer roller için H1B vizesi başvuruları kabul etti. Benzer şekilde, Google’ın sahibi olan Alphabet’in bağlı şirketi Waymo da mühendisleri işe almak için H1B başvuruları kabul edeceğini duyurdu.

Meta, ABD teknoloji sektöründeki küçülmeye rağmen CEO Mark Zuckerberg’in şirketin “verimlilik yılı” olarak adlandırdığı birkaç ay içinde işgücünün yaklaşık yüzde 25’ini işten çıkardı. Amazon CEO’su Andy Jassy de Mart ayında, Ocak ayında gerçekleşen 18.000 kişilik işten çıkarmaların ardından, online perakende devinin işgücünden 9.000 kişiyi daha çıkarmayı planladığını açıkladı.

Bu işten çıkarmalar, Amazon’un toplam işgücünün 1,5 milyon kişiye ulaştığı Aralık 2022’de gerçekleşen toplam işten çıkarmaların daha küçük bir yüzdesini oluşturuyor. Jassy, şirketin uzun yıllar süren hızlı büyümesinin ardından, özellikle COVID-19 pandemisi sırasında insanların internet alışverişine yöneldiği bir dönemde küçülmeyi gerekli gördüğünü ifade etmişti.

Bu gelişmeler, ABD’deki teknoloji sektöründeki iş gücü dinamiklerindeki değişiklikleri yansıtmakta ve H1B vizesi sahibi düşük ücretli işçilerin yeniden istihdam edilme süreçlerini göstermektedir.

Exit mobile version