ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’a dönüş yaptığı ilk gün imzaladığı başkanlık kararnameleriyle ülkenin enerji politikasında köklü bir değişikliğe gitti ve “ulusal enerji acil durumu” ilan etti. Görevine hızlı bir başlangıç yapan Trump, bu hamlesiyle Biden döneminde uygulamaya konulan çevre dostu politikaları büyük ölçüde geri çevirmeyi hedeflediğini açıkladı. Yeni kararlar, fosil yakıt üretiminin artırılmasını, çevresel düzenlemelerin gevşetilmesini ve Amerikan enerji sektörünün yeniden yapılandırılmasını kapsıyor. Trump, enerji üretim ve taşımacılığını hızlandırmayı amaçlayan düzenlemeleri vurgulayarak, ABD’nin stratejik rezervlerini doldurmayı ve ülkeyi küresel enerji ihracatında öncü bir konuma taşımayı hedeflediğini belirtti.
ABD, resmen ”ulusal enerji acil durumu” kararı aldı
Yemin töreninde yaptığı konuşmada, ABD’nin sahip olduğu büyük petrol ve doğalgaz rezervlerini kullanacağını söyleyen Trump, elektrikli araçlara yönelik önceki yönetimin teşviklerini tersine çevireceğini duyurdu. “Amerika, bir kez daha üretim ülkesi olacak” ifadeleriyle bu değişikliklerin sadece enerji fiyatlarını düşürmekle kalmayacağını, aynı zamanda ABD’nin ulusal güvenliğini de artıracağını savundu. Bu kapsamda imzalanan kararlar, 2015 Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmeyi, Alaska’da petrol ve doğalgaz üretimini desteklemeyi, açık deniz rüzgar enerjisi projelerini durdurmayı ve sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatındaki kısıtlamaları kaldırmayı içeriyor.
Trump’ın açıklamalarında, Biden yönetimince temiz enerji teknolojilerine yönelik vergi indirimleri ve emisyon düzenlemeleriyle desteklenen politikaların eleştirilmesi dikkat çekti. Biden, yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik ederken Trump, daha çok fosil yakıta dayalı üretim modelini merkeze alacağını ifade etti. Yeni yönetim, enerji fiyatlarındaki artışı ve yüksek enflasyonu, önceki hükümetin “aşırı harcama politikalarına” bağlayarak radikal değişikliklerin gerekliliğini savunuyor.
Enerji talebinin hızla arttığına işaret eden Trump, enerji santrallerinin inşasının hızlandırılacağını ve enerji iletim projelerinin onay süreçlerinin kolaylaştırılacağını duyurdu. ABD Enerji Bakanlığı verilerine göre yapay zeka ve veri merkezlerinin elektrik tüketiminin önümüzdeki üç yıl içinde üç kat artarak ülkenin toplam elektrik tüketiminin %12’sini oluşturması bekleniyor. Bu projeksiyonlar, Trump yönetiminin enerjiye dayalı yatırımları önceliklendirme gerekçelerinden biri olarak öne çıkıyor.