Site icon TechInside
%%title%%

ABD, Orta Doğu’ya yapay zeka çipi ihracatını kolaylaştırıyor!

Bu yeni düzenleme, Nvidia gibi firmaların yapay zeka çiplerinin Orta Doğu’daki veri merkezlerine gönderilmesini hızlandırabilir.

Ekim 2023’ten itibaren, ABD’li ihracatçılar, gelişmiş çipleri Orta Doğu ve Orta Asya’nın bazı bölgelerine göndermeden önce lisans almak zorundaydı. Ancak yeni kural kapsamında, bu veri merkezleri “Doğrulanmış Son Kullanıcı” statüsüne başvurabilecekler ve bu sayede ABD’li tedarikçilerinin her bir sevkiyat için ayrı ayrı lisans almasına gerek kalmadan, genel bir yetkilendirme ile çip alabilecekler.

ABD yetkilileri, bu program için başvuran veri merkezleriyle ve onların bulundukları ülkelerin hükümetleriyle iş birliği yaparak teknolojinin güvenliğini ve emniyetini sağlayacaklarını belirtti.

Dünyanın önde gelen yapay zeka çipi tedarikçilerinden Nvidia, konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Bu hamle, Washington’da büyüyen endişeler arasında geldi. Orta Doğu’nun, Çin’in doğrudan ABD’den satın alamadığı gelişmiş çipleri elde etmek için bir kanal haline gelmesinden korkuluyor. Bu endişeler arasında özellikle BAE merkezli G42 adlı yapay zeka şirketi öne çıkıyor. G42, geçmişte Çin ile bağlantıları olan bir şirket olarak biliniyor.

Nisan ayında Microsoft, G42’ye 1,5 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını duyurmuştu. Bu anlaşma, yapay zeka modellerini geliştirmek için kullanılan çipleri ve sofistike verileri G42’ye sağlama planlarını da içeriyordu. Ancak bu yatırım, Kongre’deki Çin karşıtı kesimlerin eleştirilerine maruz kalmıştı. G42, şubat ayında Çin’den ayrıldığını ve ABD’nin dayattığı kısıtlamaları kabul ettiğini açıklamıştı.

ABD Ticaret Bakanlığı’na göre, bu yeni düzenlemeye başvuran veri merkezleri sıkı bir inceleme sürecinden geçecek. Bu süreçte, mevcut ve potansiyel müşteriler, iş faaliyetleri, erişim kısıtlamaları ve siber güvenlik gibi bilgilerin değerlendirilmesi planlanıyor. Ayrıca, başvuran şirketlerin, ABD hükümeti tarafından gerçekleştirilecek yerinde incelemeleri kabul etmesi gerekiyor.

Ticaret Bakanlığı, program kapsamında verilecek yetkilendirmelerin, ihraç edilecek teknoloji miktarını ve türünü sınırlayacağını belirtti.

Exit mobile version